hormonterápia

Az emlődaganatok 70-75%-a, azaz az emlőrákok nagy része, hormon receptor pozitív. Azok a ráktípusok tartoznak ebbe a körbe, amelyek ösztrogén és/vagy progeszteron receptorokat hordoznak a felszínükön. Amennyiben ezekhez az érzékelő kapcsolókhoz női nemi hormon, azaz ösztrogén kötődik, az aktivizálódott hormon receptorok a meghatározott gének működésének megváltoztatásán keresztül a sejtek növekedését serkentik, fokozzák a tumoros sejtosztódást és felgyorsítják a daganat növekedését. Vagyis ebben a helyzetben maguk a szervezetben termelődő hormonok táplálják a daganatos sejteket, amik így kontrollálatlanul növekedhetnek.

Ezeknél a típusú daganatoknál hormonkezelést alkalmaznak.

Ez egy célzott kezelés, ami úgy fejti ki hatását, hogy vagy a problémát okozó hormonok termelődését állítja le, így nem lesz, ami a szervezetben táplálja a daganatsejteket, vagy a hormon receptor aktivizálódását gátolja meg. A női nemi hormonok döntő mennyisége a petefészkekben termelődnek, azonban kisebb mennyiségben a mellékvese, a zsírszövet, sőt maga a daganatszövet is termelhet hormonokat. Az ösztrogén receptorok direkt gátlása során a gyógyszerek lefedik a daganatsejt felszínén található hormonreceptorokat, igy megszűnik az osztódás ingere, a daganat megkisebbedik (ebbe a csoportba tartozik a szájon át szedhető tamoxifen és az injekció formájában alkalmazható fulvestrán). A petefészek működésének, ezáltal hormontermelésének felfüggesztése a központi idegrendszeri hormonális szabályozás gyógyszeres kikapcsolásával érhető el, melynek eredményként az ösztrogén szint alig mérhető tartományba kerül.  A kezelés befejezését követően a petefészek felszabadul a gátlás alól, és újra működni kezd. Az ilyen készítmények bőr alá adott depó injekció formában alkalmazhatók.

Mivel, ahogy említettük, nem csak a petefészekben termelődik az ösztrogén, a hormon képzésében kulcsszerepet játszó aromatáz enzim blokkolásával megakadályozható az ösztrogén termelődése (aromatáz inhibítorok).

A hormonkezelés során alkalmazott gyógyszerek kiválasztásában fontos szerepe van az életkornak.

Fiatalabb korban, még menstruáló nőknél (premenopauza) le kell állítani a petefészkek hormontermelését, ami havonta, vagy három havonta beadott injekcióval történik. Emellett azonban gyógyszeres kezelésre is van szükség, ami a szervezetben máshol jelen lévő hormonok hatását gátolja.

A menstruáció elmaradása után (posztmenopauza) már csak gyógyszeres kezelésre van szükség.

Ezeket a kezeléseket a megfelelő hatás elérésének érdekében évekig szükséges alkalmazni. Az, hogy meddig, az több dologtól is függ. Ezzel kapcsolatban mindenképp kérdezd meg kezelőorvosodat. Sose hagyd abba a kezelést anélkül, hogy vele egyeztetnél.

 

Hatása a szervezetre

A hormonterápia, vagy más néven endokrin terápia, egy célzott kezelés, ami csak azokra a sejtekre hat, amelyek felszínén hormonreceptor található.

Éppen ezért, szerencsére a kemoterápiához hasonló mellékhatásaira nem kell számítani. Sajnos még így is rengeteg olyan hatása van, ami megnehezítheti a mindennapokat. Ezek a tünetek, ahogy normális esetben a menopauza során, ebben az esetben is ugyanúgy jelentkezhetnek. Egyén függő, hogy erősebbek vagy gyengébbek, de előfordulhat, hogy egyáltalán nem.

Ha nagyon egyszerűen akarjuk leírni, talán úgy lehetne, hogy a kezelés hatására a szervezet öregedése felgyorsul. Tehát minden előfordulhat, ami az öregedéssel jár.

A hormonterápiának a mellékhatásai tehát megegyeznek a klimax tüneteivel, ami nem csoda, hiszen a kezelés gyakorlatilag ugyanazt az állapotot hozza létre a szervezetben, csak rövidebb idő alatt és nagyobb mértékben. Ezek a kellemetlen tünetek lehetnek hőhullámok, erős izzadás, hüvelyszárazság, a libidó csökkenése.

 

A nemi hormonok hiányán azonban olyan hatásai is lehetnek, amik más egészségügyi problémákat okozhatnak:

  • Ízületi gyulladás, fájdalom

Az ízületek működését is az ösztrogén szabályozza, így a hormonszint csökkenésével jelentkezhet ez a probléma is. Általában megfelelő táplálkozással és mozgással enyhíthetők a tünetek. Ha nagyon erős a fájdalom, megnehezíti a mindennapokat, azt mindenképp jelezd a kezelőorvosodnak, mert szükség lehet gyógyszerváltásra, vagy más kezelésekre.

  • Csontritkulás

Ahogy a változó korral, ebben a helyzetben is folyamatosan csökken a csonttömeg. A mértéke nagyon sok dologtól függ, például az életkortól, más gyógyszerektől, társbetegségektől, a táplálkozástól, az életmódtól, és persze a genetikának is van benne szerepe. Érdemes a megelőzésre jobban odafigyelni, és megfelelő mennyiségű kalciumot és D-vitamint bevinni, ami lassíthatja a folyamatot.

  • Testsúlygyarapodás

Hosszútávú problémákat okozhat a hormonháztartás felborulása miatt bekövetkezett hízás, ami amellett, hogy rendkívül rossz hatással van az önbizalomra, más egészségügyi problémát is okozhat. Maga a hormonális változás is, de ezzel együtt a hízás méginkább megemeli szív- és érrendszeri megbetegedéseket rizikóját.

  • Külső változások

Hormonok hiányában a külső is változik. A bőr öregedése is felgyorsul. Elvékonyodik, elveszti rugalmasságát, megjelennek ráncok is, és a bőr sokkal érzékenyebb lesz a külső hatásokkal szemben. Éppen ezért nagyon fontos a megfelelő, bőrápolás. Jelentkezhet hajhullás is, a hajszálak megváltozhatnak, elvékonyodhatnak. Ezen kívül pedig a kilók felszökése mellett a testalkat változásával is számolni kell.

  • Trombózis

Egyes gyógyszerek megemelhetik a trombózis kialakulásának lehetőségét, ezért nagyon fontos, hogy a kezelőorvosod mindenképp tájékoztasd a családban korábban előfordult ilyen esetekről.

 

A hormonterápia mellékhatásainak csökkentéséhez a kulcs az egészséges életmód. Mivel a gyógyszereknek vannak olyan hatásai is, amik nem azonnal jelentkeznek, hanem hosszú idő alatt alakulnak ki, ajánlott már a kezelések kezdetétől ennek a helyzetnek megfelelő életmódra váltani. Bár gyakran a túlsúlyos vagy elhízott állapotot esztétikai problémának tartják, de egyáltalán nem ez az, ami miatt kifejezetten fontos odafigyelni az ideális testtömeg elérésére és megtartására. A szervezet számára a túlsúly már önmagában megterhelő, de sok olyan szövődményt (például magas vérnyomás, dyslipidémia, koronária szívbetegségek, szívelégtelenség, stroke, csont- és ízületigyulladás, alvási panaszok, légzéskimaradás) okozhat, amik tovább ronthatják az egészségi állapotot. Ezek megelőzése nagyban segíthet elérni a lehető legjobb életminőségben eltöltött időt.