Palliatív? Hospice? mi, micsoda?

Áttétes betegség esetén az onkológiai kezeléseket nevezzük palliatív kezelésnek, aminek célja a daganatok méretének csökkentése, a betegség lassítása, a minőségi élet minél hosszabb távú fenntartása. A kezelések segítségével a súlyos betegség krónikus betegséggé szelidíthető, amivel akár hosszú évekig együtt lehet élni.

A palliatív kezelés nem összetévesztendő a palliatív ellátással. A hospice-palliatív ellátás célja, hogy csökkentsék a betegség tüneteit, a hozzá társuló panaszokat.

Ellátásra akkor lehet szükség, ha már nem alkalmaznak aktív onkológiai kezeléseket. Ennek több oka is lehet, például a beteg leromlott állapota vagy a kezelések hatástalansága.

Az ellátásban orvosok, ápolók, gyógytornászok, pszichológusok/mentálhigiénikusok, szociális munkások, lelkészek, dietetikusok és képzett önkéntes segítők vesznek részt. Feladatuk a beteg és a család támogatása ebben az időszakban.

Hospice ellátás hazánkban elérhető fekvőbeteg intézményekben, például hospice házakban vagy egyes kórházak hospice osztályán, úgynevezett nappali kórházban ambuláns formában, mobil csoport segítségével, vagy a beteg otthonában.

 

További információkért, és ellátás keresőért látogass el a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület weboldalára: www.hospice.hu