Füles Odú blog

Ez történik a bőröddel a hormonterápia alatt

FB
2021.10.03 10:28
Ez történik a bőröddel a hormonterápia alatt

A bőrápolás nagyon fontos, de ahhoz, hogy jól csináljuk, tudnunk kell mi, és miért történik a bőrünkkel.

Minden kezelésnek vannak mellékhatásai, ebben semmi különös nincs, és ez igaz a hormongátlásra is. Vannak mellékhatások, amik benne vannak a betegtájékoztatóban, és vannak, amik nincsenek benne. Például nincs benne, hogy a testünk gyorsabban fog öregedni, így a bőrünk is, és vigyáznunk kellene rá. Bizony.

Ez egy becsapós dolog, mert a többi mellákhatást érzed, ezt viszont nem. Sőt, lehet, hogy még nem is látod, és csak legyintesz. Sajnos az van, hogy bármennyire reménykedsz, előbb vagy utóbb észre fogod venni. De! Szerencsére egy kis odafigyeléssel ezzel legalább lehet valamit kezdeni. Szóval, hogy legyen egy kis támpont a tennivalókkal kapcsolatban, Takács Anettet, a Salon11 kozmetikusát kérdezgettem kicsit a témában. Köszönjük neki a válaszokat, és forduljatok hozzá nyugodtan. ;)

Mi változik azzal, hogy elkezdünk öregedni?

Minden sejt működése idővel lelassul, csökken a víztartalom. Folyamatosan szabad gyökök keletkeznek az élet során elszenvedett károsodások miatt, ezek pedig a sejtfunkciókat károsítják. Kevesebb kollagén, elasztin és kocsonyás alapállomány termelődik a kötőszövetekben. Csökken az izomtónus. 

Mi az, ami a tükörben is látszik?

Az öregedés során a látható tűntek a megereszkedett bőr, pigmentfoltok az arcon és karon, ráncok, különböző szövetszaporulatok (pl. szemölcsök), erős vastag szőrszálak jelenek meg az arcon, egyre jobban kezd hasonlítani egymáshoz a két nem. A bőr vékonyabb, fakóbb és fénytelenebb lesz, hajszálértágulatok jelennek meg.

A gyógyszerek mellett nem sok lehetőségünk van, de azért tehetünk valamit ellene?

Sok tényező befolyásolhatja az öregedést. Például a genetika mellett, a dohányzás, a stressz, a túlzott napozás, a rendszeres bőrápolás. Aki fiatal korában túl sokat töltött a napon annak a bőre tele lesz szövetszaporulatokkal (anyajegy, szemölcs). Aki stresszes vagy túl sokat dohányzott annak előbb kezdenek megjeleni a ráncok a bőrén.

Hogyan ápoljuk ilyenkor?

A mindennapi arctisztitás és fényvédelem fontos a bőrünknek. Arctisztitás során eltávolítjuk a napi szennyeződést az arcunkról (este és reggel is le kell tisztítani) a fényvédős hidratáló krémmel pedig nem csak hidratáljuk az arcunkat hanem megvédjük a szabadgyököktől amik hozzájárulnak a ráncok kialakulásához. Fontos a heti egyszeri radírozás amikor az elhalt hámréteget eltávolítjuk a bőrről, így az könnyebben tud lélegezni.

A megfelelő hatóanyagú krém kiválasztásában nyugodtan keressetek fel egy kozmetikust. Tudunk abban segíteni, hogy milyen kezelésre van szükség és hogy milyen krém a legjobb.

 

Ha bármilyen bőrproblémád van, vagy nem tudod milyen krém lenne neked megfelelő, akkor mindenképp keress fel szakembert, egy jó kozmetikust, példázl Anettet, vagy súlyosabb esetben bőrgyógyászt, aki segíteni tud ezekben a kédésekben.