Füles Odú blog

Azok a mágikus tumormarkerek...

FB
2021.09.05 23:04
Azok a mágikus tumormarkerek...

... amikről néha többet gondolnak, mint amik.

Sokszor felmerül a kérdés, főleg szűréssel kapcsolatos cikkek alatt, hogy már miért nem a tumormarkereket használják szűrésre, hiszen sokkal egyszerűbb és jobb is lenne. És ezen végülis nincs miért csodálkozni, mert ha beírjuk a keresőbe, akkor a tumormarkerre a találatok nagyon nagy része tényleg úgy adja elő, mintha ezek a vizsgálatok igaziból pont szűrésre lennének. Dehát ez már csak ilyen.

Szóval, hogy a kérdésre válaszoljunk, a tumormarkereket (kis kivétellel) azért nem használják szűrésre, mert nem alkalmasak rá. Pont. Ennyi.

Merthogy a tumormarkerek olyanok, hogy sokkal bonyolultabbak annál, hogy ha sok, akkor van rák, ha kevés, akkor nincs. Nyilván szívesebben menne az ember egy harminc másodperces vérvételre, mint mammográfiára vagy mondjuk pláne kolonoszkópiára, csakhogy ez nem így működik.

A különböző tumormarkerekről tudni kell, hogy általában olyan anyagokról beszélünk, amik normálisan is megtalálhatók a szervezetben, csak kisebb mennyiségben. Ennek a normális mennyiségnek az emelkedése viszont nem csak akkor fordulhat elő, ha valahol rosszindulatú daganat van a szervezetben, hanem például teljesen egyszerűen valamilyen gyulladásos betegség esetén is, sőt, van olyan tumormarker, ami például dohányosok szervezetében akkor is megemelkedhet, ha amúgy teljesen egészségesek. És akkor még olyan is létezik gyakran, hogy valakinek van rákja, tumormarker emelkedése viszont nincs. (Nekem például az elején áttétekkel együtt is teljesen normális volt minden tumormarkerem, ami elég fura volt, legalábbis nekem.) Vagyis elmondhatjuk, hogy csak úgy, ha nincs mellettük más, akkor nem adnak biztos információt. Ehhez meg még az is hozzájön, mert miért is ne, hogy a tumormarkerek nagyrésze nem ám csak egyetlen szerv betegségét mutathatja, hanem akár többet is, teljesen másokat. Pfff.

Vagyis rövidített verzió: nem minden daganatos betegnél emelkednek meg, viszont akkor is megemelkedhet, ha valakinek semmilyen daganatos betegsége nincs. Tök egyszerű. Szóval ezekből pontosan látható, hogy önmagukban miért nem alkalmasak arra, hogy szűrővizsgálatként alkalmazzák őket.

Fontos tudni, hogy ahhoz, hogy egy vizsgálatot szűrővizsgálatként alkalmazzanak (szűrővizsgálat az, ami panaszmentes embereknél keresi az adott betegséget), ahhoz nagyon sok feltételnek kell megfelelnie. A tumormarkerek jelenleg nem felelnek meg ezeknek a feltételeknek, ezért sem válthatják ki például a mammográfiát. Ha valakit érdekel, akkor erről régebben már részletesen is volt szó ITT.

De ha ilyen bizonytalanok szerencsétlen tumormarkerek, akkor mégis mire jók?

Hát főleg arra, hogy ha már van egy diagnosztizált betegségünk, akkor azzal kapcsolatban mindenféle információkat adjanak az orvosnak, amik alapján ő mindenféle döntéseket tud hozni. Például a tumormarker értékek változása jelzés lehet arra, hogy a kezelés, amit alkalmaznak hatásos-e vagy éppen nem, és akkor másra van szükség. Vagy a későbbiekben ha (újra) emelkedni kezd, az is fontos jelzés lehet, hogy kontroll vizsgálatokra van szükség.

De itt is igaz az, hogy önmagukban nem jelentenek diagnózist, csak felhívják a figyelmet valamire, aminek jobban utána kell járni.