Füles Odú blog

Amit érdemes megkérdezni az orvosnál

FB
2021.06.20 20:45
Amit érdemes megkérdezni az orvosnál

Én aztán tudom, hogy megy ez. :) Mindig azt hiszem mindent megkédeztem, aztán este küldöm az üziket meg maileket a dokiknak, hogy még eszembe jutott...

Na. Szóval, hogy ez ne legyen gond, és később ne a neten kelljen begyűjtened a többnyire kétes információkat, gyorsan összegyűjtöttem egy rakás kérdést, meg, azt, hogy ezek miért fontosak. Hátha segítenek, hogy mit kérdezz meg az orvostól mindenképp. És nyugodtan jegyzetelj...

 

Ha most diagnosztizáltak...

Milyen stádiumú a betegségem? Az emberek egyszerűen gondolkodnak a rákról: rák=halál. És nyilván már te is mindent elolvastál a neten, és a legrosszabbakat szűrted ki belőle. De. Ha például az orvosod megmondja milyen stádiumban van, és nem te találgatsz, akkor talán ki tudod szűrni azt, ami nem rád vonatkozik.

Milyen kezelésekre lesz szükség, és meddig fog tartani? Jó tudni, hogy mire számíts. Ha tudod, hogy milyen kezelések lesznek, akkor lehetőséged van felkészülni. Ha kell már előre át tudod szervezni az időbeosztásod, meg tudod szervezni ezeket a napokat, fel tudsz készülni a mellékhatásokra is, amiket esetleg meg tudsz előzni, ha időben foglalkozol a dologgal.

Milyen mellékhatásokra készüljek? Vannak olyan mellékhatások, amik szinte biztosan megjelennek. Persze ezek a gyógyszerektől függnek, ezért is jó tisztázni, hogy mikre kell mindenképp készülni. Így van egy kis idő beszerezni, ami kellhet, vagy kisebb változtatásokba kezdeni.

Szükség lesz a kezelések mellett más gyógyszerekre? Érdemes például a hányás vagy a hasmenés ellen már előre felíratni gyógyszert, hogy ha esetleg ezek a mellékhatások lépnek fel, akkor ne kelljen szenvedni, amíg beszerzed. Sokkal jobb, ha azonnal kéznél vannak.

Mikor lesznek a következő vizsgálatok? Minden ember és minden betegség más. Most lehet, hogy tegnap a Marinak a facén csináltak ct-t, de ettől még nem biztos, hogy neked is pont ugyanakkor kell, mint neki. Szóval inkább az orvost kérdezd ne a Marit, mert az orvos jobban tudja neked mikor, mi kell, és miért.

Kell változtatnom a szokásaimon? Mondjuk a mindennapjaidon főleg a kezelések mellekhatásai fognak változtatni, de érdemes megkérdezni, hogy bizonyos tevékenységeket folytathatsz-e, mint például szolizás, fürdőbe járás, intenzív sport, alkohol fogyasztás... ilyesmik.

Szedjek valami kiegészítő cuccot? Mindenkiben felmerül. De. Ha bármi olyanon gondolkodsz, amit nem orvos ad, úgy értem igazi orvos, akkor azt mindenképp kédezd meg. Ha a dolog biztosan nincs hatással az orvosi cuccokra, akkor biztos nem fogja megtiltani. Viszont sok ilyen kiegészítő komolyan hatássla lehet a gyógyszerek hatékonyságára (vagy éppen nincs róla megbízható adat, hogy nincs hatással rá), hallgass az orvosodra, és ha valamire nemet mond, akkor azt ne.

 

+ ha áttétek vannak...

Mi a célja a kezeléseknek? Az ember hajlamos a csodára készülni, ami néha előfordul, de ritkán. Fontos tisztázni, hogy mi a kezelések célja: a daganatok növekedésének megállítása, a méretük csökkentése... igy fel tudsz készülni rá, hogy milyen eredményt várhatsz a következő kontrollon. Ha nem vársz olyat, aminek kicsi az esélye, akkor nem fogsz csalódni. Viszont ha végül “csodatörténik”, akkor nagyon fogsz örülni.

Milyen lehetőségek vannak, ha a kezelés nem hatásos/kiújul? Ez lelkileg nagyon megterhelő helyzet, nyugodtan feltehetsz ilyen kérdést is. Azért fontos erről beszélni, mert nagyon megnyugtató tudni, hogy nem az az egy lehetőség van, amit éppen alkalmaznak, hiszen ma már a mellrák mindenféle stáiumának kezelésére rengeteg féle módszer létezik.

Mennyi időnként lesz szükség kontrollvizsgálatokra? Ugyanaz érvényes, mint korábban. Ilyenkor gyakoribbak a vizsgálatok, hogy kontrollálni tudják az áttéteket (vagy hogy nincsenek). Jó tudni, hogy mire készüljön az ember. Ráadásul előfordulhat, hogy többféle vizsgálatra lesz szükség rendszeresen.

 

+ 1 mindenkinek...

Kaphatok segítséget? Ha úgy érzed szükséged van segítségre, legyen az dietetikus, pszichológus, gyógytornász... kérdezz rá az orvosodnál, mert lehet, hogy van olyan szakember, akivel ő együtt dolgozik. Vagy hozzánk.