Füles Odú blog

Történet arról, hogy miért fontos, honnan szerzed az infókat

FB
2021.03.31 22:48
Történet arról, hogy miért fontos, honnan szerzed az infókat

Most egy olyan történetet fogok elmesélni, amiből egyrészt látszik, hogy mekkora szerencse, hogy ma már mindenkinek millió meg egy lehetősége van segítséget kérni, másrészt kiderül, hogy én se tudtam mindig azt, amit most tudok, de már régebben is szerettem gondolkodni.

Az úgy volt, hogy 11 évvel ezelőtt még nem nagyon voltak igazán hasznos támogató programok, amiket egy rákbeteg ijedt családja igénybe vehetett. Ha találtál valami ilyet, ami több lehetett a beszélgetős kluboknál, akkor arra lecsaptál.

Na, hát én a hatalmas információ éhségemben találtam egy szuper lehetőséget. Volt ez a nagyon népszerű cucc, amit akkoriban minden rákbeteg megvett, mert az neki jó, és ha vettél belőle valahány dobozt, akkor elmehettél egy ingyenes táplálkozási tanácsadásra (jobban belegondolva, fogalmam nincs, hogy tényleg dietetikus volt-e, pláne, hogy értett a rákbetegekhez, és ez mostmár ciki - spoiler: legyen gyanús) Az ember meg ugye bármit megtesz, és ha nincs semmi, akkor az egyetlen, ami van, az biztos jó.

Az én elképzelésem az volt, hogy a kemoterápia előtt kapok valami segítséget, hogy mivel tudom jó formában tartani a betegünket, hogy jó eséllyel épségben túlélje a gyógyszereket, a sugarat, meg a fél napig tartó műtétet. És ezen a ponton felpörgetem a sztorit, és elárulom, hogy a valóság az volt, hogy egy dietetikus negyven percig sorolta, hogy a bélrendszeri daganatos betegnek mi mindent nem szabad ennie. Szóval ne adjak neki felvágottat, mert az durván egészségtelen, a tejtermék is, sajtot egészen biztosan semmiképpen, hát húst se inkább, ha nagyon muszáj csak egy kis csirkemellet, de mást ne. Inkább főleg zöldséget, de abból se mindent, gyümölcsöt meg csak nagyon keveset, mert a cukor.

Az egész végén már csak egyetlen gondolatom volt, hogy így akkor biztos, hogy éhen fog halni. Mivel akkor még nem sok lehetőség volt ugye, nekem kellett megoldanom ezt, ami elég jól sikerült, de azért bírtam volna, ha van valaki, aki tényleg tud segíteni.

A történet tanulsága, hogy nagyon nem mindegy honnan/hogyan/kitől szerzed be az információkat, amiket aztán felhasználsz.

11 év alatt nagyon sok dolog változott. Mostmár két kattintással szinte bármiről szerezhetünk információkat, ami bizonyos szempontból jó, hiszen így bárhol, bárki kaphat segítséget, mégis pont az a mindössze két kattintás az, ami sokszor a bajt is okozza.

Mónival (mert ugye együtt dolgozunk) sokszor beszélünk a tanácsadásokon szerzett tapasztalatairól - próbáljuk őket felhasználni, hogy még jobban tudjunk segíteni – és a legtöbbször pont ugyanolyan rossz tudással keresik fel, mint amit annak idején én kaptam, csak mostmár ezeket a neten gyűjtik össze.

Amúgy én értem, az ember keresi azt, ami segíthet, amivel mehet a betegség ellen. Szóval, hogy segítsünk, Móni megmondja a tutit, hogy ha a neten keresgéltek, mire figyeljetek, hogy biztosan megbízható, szakmailag is megfelelő információhoz jussatok. Például az alábbiakat érdemes tisztázni.

Ha neten keresgélnél:

  • Megbízható a forrás? Ellenőrizd, hogy szakmai oldalon jársz-e, és próbáld meg ellenőrizni az információt más forrásból is. Mindig gyanakodj, ha valamilyen szenzációt, csodamódszert ígér vagy szélsőséges megoldásokat javasol.
  • Ellenőrizd a szerzőt! Ha nincs név, ami jelezné ki vállalja a felelősséget a cikkért, akkor gyanakodj.
  • Ért a leírtakhoz a szerző vagy kért megnevezett szaksegítséget a cikk megírásához? Jó hír, ha ott van a végzettség is. Ha nincs, akkor a kereso.enkk.hu oldalon a megadott nevek alapján ellenőrizhető az egészségügyi szakvégzettség.
  • Miért születhetett a cikk? Csak tájékoztatni akar és hiteles információkat nyújtani, vagy valamilyen termék eladása áll mögötte?
  • Ellenőrizd, hogy van-e hivatkozásjegyzék és milyen forrásokat használt fel a szerző.
  • Mikor készült a cikk? Frissítették esetleg? Fontos, hogy az újabb kutatási eredményeknek köszönhetően változhatnak a hiteles szakmai irányelvek, így minél frissebb egy cikk, annál nagyobb az esély, hogy friss szakmai ajánlásokról olvashattok.

Ha szakemberhez fordulnál:

  • Meg van adva a honlapon az adott tanácsadó/kezelő végzettsége?
  • A hivatalos szervek elismerik azt a végzettséget beteg emberek ellátásához?
  • Ott van a tanácsadó/kezelő neve a honlapon vagy érdeklődés esetén megadják?
  • Megtalálható ez a név az ígért szakvégzettséggel a kereso.enkk.hu oldalon? Van érvényes működési engedélye? Ez többek között garantálja a szakember részvételét a szükséges továbbképzéseken.
  • Lehet tudni milyen területeken van tapasztalata? Megbízható szakemberek között is vannak, akiknek bizonyos területeken nagyobb tapasztaltuk van.

Tehát. Ha neten kutattok, akkor mindenképpen legyetek nagyon körültekintőek, ellenőrizzétek az információkat. De. Még ennél is sokkal jobb, ha szakemberhez fordultok, aki hiteles, megbízható segítséget tud nyújtani. Persze még így sem garancia, hogy passzoltok, és jól tudtok együtt dolgozni, viszont akkor nyugodtan keressetek másik szakembert, ne meneküljetek dr. Google-hoz. Amúgy a körmösöd is megválogatod, szóval ezt sem kellene félvállról venni.

Amúgy pedig nézegessétek Móni oldalát és kövessétek, mert nagyon érdekes dolgokról szokott írni, és jópofa, hasznos dolgokat oszt meg a követőivel.

Ha pedig segítségre van szükségetek, akkor mindenképp olyan szakemberhez menjetek, aki valóban ért a területhez. Például Mónihoz. Daganatos betegek a Van Holnap központban, más problémákkal pedig a magánrendelésén kereshetitek.