Füles Odú blog

Pozitív megerősítés

FB
2014.03.02 18:20

Jó pár évvel ezelőtt láttam egy filmet, ami egy mellrákkal küzdő nőről szólt, a címe „Why I wore lipstick to my mastectomy”, hát magyarul úgy sikerült, hogy „A rúzs színe” (biztos nem volt jobb ötlet). A történet (valóságos személlyel, tényleg megtörtént, nem kamu) egy fiatal lányról szól, akinél mellrákot diagnosztizálnak, de nem törik össze, hanem hihetetlen energiával és pozitivitással áll neki a harcnak.

Érdekes és elgondolkodtató az, amiből az erőt szerzi. Az egyik, egy legfontosabb tárgya a piros rúzsa, ami segít, hogy minden helyzetben nőnek érezze magát, és végül jelképévé is válik, valamint mantrája, ami folyamatosan erősíti célja elérésében.

A megerősítő mondatok céljai, hogy erősítsék pozitív gondolkodásunkat, és így segítsenek jobbá tenni életünket. Az egész úgy működik, hogy a rendszeresen használt mondatokkal felülírjuk a saját fejünkben futó állandó negatív gondolatokat, mert azok bizony hátráltatnak minket, mindegy miről van szó. A lényeg, hogy minél többször elmondd magadnak, hogy minél előbb eltűnjenek a negatív dolgok belőled. Nagyon fontos! A megerősítő mondat soha nem azt mondja, hogy milyen nem vagyok, mert az nagyon nem pozitív hangzású ám, például a „nem vagyok beteg”, erről úgyis rögtön azt gondolod hülyeség. A jó megerősítő mondat mindig olyan, ami előre mutat, például „egészséges vagyok, egyre jobban érzem magam”.

Amikor megtudtam, hogy beteg vagyok, nekem rögtön ez a film jutott eszembe. Nem is kellett sokáig gondolkodnom meg keresgélnem, mert egy kedves ismerősöm egy csomó ilyen megerősítő mondatot küldött, amikből kiválaszthattam, ami legjobban megfogott. Pontosan kettőt. Az én megerősítő mondataimat leírtam egy kis papír fecnire, és az mindig nálam volt. Minden kezelésre, vizsgálatra vittem magammal, mert már az is jó érzés volt, hogy tudtam velem vannak.
Ha neked nincs ismerősöd aki tud iylet, nem baj, a neten nagyon sokfélét lehet találni. 

A filmben a műtét alatt egy nővér mondja a mantrát a feje mellett… hát itt erre kevés esélyt látok… de nem baj, majd mondja nekem más addig a váróban. A lényeg, hogy én hiszek benne. 

És valami amit jó ha mindenki szem előtt tart!!!!