Füles Odú blog

Szabad? Nem szabad? Hasznos dolgok…

FB
2015.03.24 18:01
Szabad? Nem szabad? Hasznos dolgok…

Arra gondoltam, hogy mivel sokan nem tudják, nem értik, nem veszik figyelembe, nem árt leporolni a témát. Tehát, itt a tavasz, jön a nyár meg minden és bizony van, amit nem szabad, nem ajánlanak, stb. És mielőtt belemennénk a részletekbe, mindenki vegye tudomásul, hogy nem viccből mondják, hogy valamit ne csinálj… tehát ha mégis csinálod, utána nem ér reklamálni… pont.

Kezdjük a legproblémásabbnál. A nap. Általában elmondják, hogy kemoterápia alatt és után nem ajánlott… jah mer ugye meg nem tilthatja… a napon lenni, és természetesen ez érvényes a szoláriumra is. És nem, nem azért mert direkt ki akarnak b..ni veled. Nagyon egyszerű oka van, illetve több is. Először is a kemoterápiás szerek igen erős fényérzékenységet okozhatnak, aminek következtében kiütéses, viszketős, fájdalmas, és jó eséllyel gyönyörű foltos leszel. Másodszor. Mivel a bőr sokkal érzékenyebb ilyenkor (nem tud védekezni), jóval könnyebben és durvábban lehet leégni, ami éppen akkor és a későbbiekben sem túl egészséges. És itt jön a lényeg. Az, hogy nem égtél le most, az egyáltalán nem jelenti azt, hogy mondjuk éppen azért mert a kemoterápia alatt mindenképpen napoznod kellett, nem kapsz bőrrákot pár év múlva. Mert mint már említettem, sokkal érzékenyebb a bőr. Általában a kemó után egy évig nem ajánlott napozni. Persze ez nem jelenti azt, hogy bent kell elsorvadni a szobában egész nyáron, csak figyelj oda. Például vegyél szalmakalapot, teríts a válladra vékony kendőt, vagy öltözz úgy, hogy védve legyél a közvetlen sugaraktól.
Hasonló érvényes azokra is, akik csak sugárkezelést kapnak, nekik a sugarazott területet kell védeniük, hiszen az már amúgyis megkapta a több éves napozás dózist. Nekik jobb, ha legalább két évig nem süttetik sem erős napon, sem szoláriumban azt a területet.

Mozgás. Nagyon divatosak a különböző elektromos meg rezgéses fitnesz gépek, mint pl. a flabelos vagy a speedfitness, és még ki tudja, milyen létezik. Na, ezeknek, ha utána néz valaki, akkor nagyon határozottan le van írva, hogy daganatos betegeknek tilos. Főleg amíg a daganat megvan, és utána is egy darabig, ugyanis ezek a módszerek felgyorsítják a ráksejtek terjedését, amit ugye nem akarunk. Szóval, ha már mindenképpen ilyesmit szeretnénk művelni, mindenképpen kérdezzük meg az orvost, hogy lehet-e.

A gyógyvizek kezelések alatt tiltottak, gyanítom a bennük lévő anyagok miatt. Viszont ami nagyon fontos, de sajnos sokan nem veszik komolyan, hogy több elismert onkológus és reumatológus is elmondta már, nekem is, hogy termálvízbe rákbeteg egy ideig ne menjen. A termálvíz ugyanis egy fajta hőterápia, amiről nem lehet tudni, hogy milyen hatással van a rákos sejtekre. Ráadásul serkenti a vérkeringést, amiről tudjuk, hogy gyorsítja a rákos sejtek ide-oda eljutását esetleg. Ugyanez érvényes a szaunára is. Ezt egyébként olyan komolyan veszik, hogy amikor az úszásra kiadták a belépőmet, alá kellett írnom, hogy elmondták, és megértettem, hogy nem mehetek a termálba, vagy ha igen, az az én bajom.

És még egy kényes kérdés, a masszázs. Az a nagy helyzet, hogy az előbbiekhez hasonlóan a masszázs is hozzájárulhat a ráksejtek terjedéséhez, és még a sejtek szaporodását is serkenti. Bizony. Szóval addig, amíg megvan a daganat, addig mindenképpen tilos a masszírozás. Ha már eltelt egy kis idő daganat nélkül, és a vizsgálatok is azt mutatják, hogy valószínűleg nem maradt semmi, akkor esetleg lehet róla szó.

Szóval a végkövetkeztetés: értem én, hogy ezek elsőre talán borzalmas lemondásnak tűnnek, de azt hiszem, hogy aki egy ilyen betegségből meg akar gyógyulni, annak egy-másfél év bele kell, hogy férjen. Legalábbis én azt mondom jobb a biztonság, minek kockáztatni, ha amúgyis baromi bizonytalan az egész még ezek nélkül is.

Nekem a kezelések után fél évvel engedték, hogy óvatosan elkezdjek flabelosozni, mert máshogy nem tudtuk enyhíteni a fájdalmaimat, és most egy évvel utána mehetek napozni óvatosan. Úgy döntöttem bio, fényterápiás szoliba kb. kéthetente. Nagyon jó. Egyrészt szerintem nem olyan erős, másrészt a zöld fény teljesen jól felfrissít, ami hát nem árt.
https://www.facebook.com/kiwisunbartok?rf=163809217037859#

Na de a lényeg, hogy minden ember és minden ember betegsége teljesen más, szóval ezek csak általános dolgok. Mindenki kérdezze meg az orvosát, hogy az ő állapotának megfelelően meddig kell tartózkodni bizonyos dolgoktól. Lehet, hogy csak fél év, lehet, hogy egy vagy kettő, de szerintem még mindig nem akkora áldozat… és továbbra is érvényes, amit az elején mondtam. Távozás után reklamációt…