Füles Odú blog

Antioxidánsok, diéták, stb. Miniinterjú a húgommal… :)

FB
2015.06.06 17:56

Ezt most egy kicsit rendhagyó bejegyzés lesz, ugyanis nem az én véleményem fog benne szerepelni. Nagyon sokan vannak, akik mindenféle cuccokat esznek, isznak, szednek, mert valaki, valahol azt mondta, hogy az majd meggyógyítja, és egyáltalán nem foglalkoznak a hatásokkal rövid vagy hosszútávon.

Az én véleményemet mindenki ismeri, fölösleges újra elmondanom, inkább majd a kishúgom. Ő ugyanis ezt tanulja a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karának dietetikus szakán… csak, hogy pontosak legyünk… Általában ugyanazt gondoljuk, ugyanazon bosszankodunk, csak egy nagy különbség van köztünk. Én csak kérdezek és olvasok, ha valami érdekel, ő viszont meg is tanulja a miérteket hozzá… oké, nem tagadom, szándékosan lökdöstem ebbe az irányba, amikor arról beszéltünk hol tanuljon tovább… Íme, egy rövidke interjú a jövő legjobb dietetikusával…

Először vegyük a legnépszerűbbet, az antioxidánsokat…
„A szabadgyökök nagyon reakcióképes anyagok, amelyek a szervezetben különböző problémákat okozhatnak, például károsíthatják a DNS-t és tumor képződéshez vezethetnek. Az antioxidánsok azok az anyagok, amelyek megkötik a szabadgyököket, ezáltal megvédik a szervezetet a túlzott és már ártalmas mennyiségű szabadgyökökkel szemben. Emiatt ajánlott lehet a fogyasztásuk. Azonban ezeket a gyökfogó szereket például a kemoterápia és a sugárterápiás kezelés alatt mindenképp ajánlott kerülni. Ennek oka, hogy a kezelések során a szabadgyököknek nagy szerepük van, így azok kivédése a kezelés ellen hat. Gyengítheti, megszűntetheti hatását.”

És, hogy miért nem szedünk mindenféle vitaminokat a kezelések alatt?
„Néhány vitamin exogén, azaz táplálékból bevitt antioxidánsnak számít (pl. C- és E-vitamin). Mint már az előző kérdésnél szó volt róla, az antioxidánsok a kezelés ellen hathatnak annak ideje alatt. Más vitaminok befolyásolhatják a gyógyszerek felszívódását, ami szintén hatással lehet a kezelésre.”

És ami a hétvége legjobb reakcióját eredményezte, amikor megkérdeztem, hogy a ketogén diéta tényleg megelőzi és gyógyítja-e a rákot. Hát sajnálom, hogy nem tudtam lefényképezni. Oké, gyanakodtam én elsőre is, de azért jobb ennek is utána nézni…
„A ketogén diéta olyan epilepsziás betegek körében elterjedt, akiknél nem hatott a gyógyszeres kezelés vagy esetleg nagyon súlyos mellékhatásokat okozott. Ezt a diétát normál esetben körülbelül 2 évig szokták tartani, így megelőzésként olyan szempontból nem tartom jónak, hogy nem lehet igazán hosszú távon erre az életmódra áttérni. A ketogén diéta lényege, hogy meghatározott energia tartalom mellett extrém magas a zsír, normál a fehérje és igen alacsony a szénhidrát (ebbe a gyógyszerek által bevitt szénhidrát mennyiséget is bele kell számolni) bevitel. Ennek eredménye, hogy a táplálékkal bevitt nagy mennyiségű zsírsavakból ketontestek (pl. aceton) képződnek, ezek vannak hatással a szervezetre, azt azonban még nem tudni, hogy pontosan mi a hatásmechanizmusa, hogyan hat. Fontos, hogy ezt a diétát csak úgy magától senki ne kezdje el, minden esetben az egyéni igényeket es toleranciát szigorúan meg kell határoznia orvosnak és dietetikusnak. Fontos tudni, hogy ennek a diétának lehetnek szövődményei. Korai szövődmény a dehidratáció, székrekedés/hasmenés, hányás, hányinger (ez nem túl optimális, az amúgy is étvágytalan beteg számára), hiperkoleszterinémia. Késői szövődmény az osteoporózis, vesekő, vashiányos anaemia.”

Nagyon sokan vannak, akik, amikor diagnosztizálnak náluk valamilyen betegséget, akár rákot is, akkor egy nagy fordulatot véve nem esznek több húst, tejterméket, kenyeret, meg még ki tudja mit, mert akkor majd egészségesek lesznek. Na, szerintem ez a megelőző 20, 30, 40 évben lett elszúrva, nem hinném, hogy ezzel a módszerrel most aztán majd… és úgy tűnik a szakértőm sem…
„A betegség és főképp a kezelések alatt a sok pihenésen kívül rendkívül fontos a kiegyensúlyozott, könnyű táplálkozás, és a súlyvesztés megelőzése. A tápanyagok teljes megvonása helyett inkább érdemesebb megfelelő arányokban bevinni a kellő tápanyagokat, hogy ne gyengüljön le nagyon a szervezetünk. Persze az egészséges embereknél is fontos a változatos táplálkozás, mert a sejtek megújulásához, szervezet megfelelő működéséhez, mindenféle tápanyagra, fehérjék, zsírok, szénhidrátok, stb. bevitelére szükség van. Az ezek lebontásából származó aminosavak, zsírsavak (főképp esszenciális zsír és aminosavak a szervezetünk nem képes előállítani, tehát csak táplálkozással tudunk hozzájutni) stb., valamint a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitel elengedhetetlen a szervezet működéséhez.”

És végül a joker kérdés. Mit gondol egy leendő dietetikus a csodaszerekről?
„Mindenkinek szíve joga, hogy szeretne-e alkalmazni ilyeneket. Fontosnak a mértékletességet tartom, tehát ne csak ezekre alapozzák a gyógyulást keresni kell egy arany középutat. Ezen kívül, nagyon lényeges tudni azt, hogy a szervezetben, úgymond „minden mindennel összefügg”, így a kezelések, gyógyszerek és a betegségre szedett csodaszerek és használt praktikák stb. között bonyolult hatásmechanizmusok vannak (szinergista, antagonista stb). Emiatt mielőtt bármit elkezd alkalmazni, ki kell kérni az orvos véleményét, hiszen ő lát rá a lehető legjobban ezekre az összetett hatásokra, semmiképp ne csak az internet alapján döntsünk, hiszen ott nem biztos, hogy valós szaktudásra lelünk. Ha az orvos jóváhagyja esetleg a szert, tehát nem fog az alapkezelés ellen hatni, akkor hasznos lehet, reményt és bizakodást kelthet, jobb közérzetet biztosíthat. Az embernek ki kell tapasztalnia mi az, ami számára beválik, hiszen mindannyian különbözőek vagyunk.”