Füles Odú blog

Az orvos válaszol: hormonkezelés

FB
2015.06.28 17:54
Az orvos válaszol: hormonkezelés

Szuper ötletem támadt. Tudjátok, hogy nem bírom a butaságot és sajnos nagyon sok olyan oldal van, ahol szörnyen káros dolgokat írnak le. Szóval arra gondoltam, hogy mostantól időnként kigondolok egy-egy témát, és megkérdezem róla, az én csúcsszuperséges orvosomat, Dr. Petrányi Ágotát, aki a Szent László kórház onkológiájának főorvosa. Ha lenne nekem egy díjam, olyan legjobb szakember, legkedvesebb ember, legjófejebb orvos, leg…, leg…, leg… minden, ami csak lehet, akkor azt én már több mint öt éve mindig neki adnám, mert iszonyú sokat köszönhetek neki. Szóval szerintem ő a világ legjobb orvosa, tessék neki elhinni, amit mond.

Első témánk a hormonkezelés, amiről itt most mindent megtudhattok, ami fontos.

Kezdjük az elején: kinek és miért van szüksége hormon gátló kezelésre?
„Menstruáció előtt a nők nagy részénél az emlők feszesebbek, érzékenyebbek, menstruáció után ezek a tünetek pedig elmúlnak. A terhesség időszakában is megváltozik az emlő. Ezek a változások pedig a nemi hormonok szintjének változásaival függnek össze, az ösztrogénnek és a progeszteronnak, illetve az ezeket megkötő receptoroknak köszönhetőek. A nemi hormonok tehát befolyásolják, irányítják az emlő működését. Az emlőrákok nagy részében, mintegy 70 %-ban a daganatsejtek felszínén is megtalálhatóak ezek a hormon receptorok. Az ösztrogén vagy progeszteron receptorok (hormon receptor pozitív emlőrákok) aktivizálódnak melyekhez, ha hormon kötődik, az aktivizálódott  hormon receptorok a meghatározott gének működésének megváltoztatásán keresztül  a sejtek növekedését serkentik,  fokozzák a tumoros sejtosztódást.
A hormonkezelés a hormon pozitív emlődaganatoknál lassítja, vagy megállítja a daganat növekedését, osztódását.   A hormonkezelés tehát egy célzott kezelés. Lehet a hormontermelődést gátolni, illetve hormon receptor aktivizálódást gátolni. A hormonkezelés nem, vagy alig befolyásolja az egyéb gyorsan osztódó sejtek működését.
Az emlőrákban alkalmazott hormonterápia tehát alapvetően más, mint a  menopauzális tünetek csökkentése céljából alkalmazott hormonpótló kezelés.”

Hogyan működik ez a fajta kezelés?

„A női nemi hormonok döntő mennyisége a petefészkekben termelődnek, azonban kisebb mennyiségben a mellékvese, a zsírszövet, sőt maga a daganatszövet is termelhet hormonokat. Menopauza előtt, vagy annak a környékén a petefészkek működésének leállításával lehet csökkenteni a hormonok mennyiségét. Ez általában egy petefészkek működését szabályozó hormon rendszeres injekció formában való beadásával történik, de sebészeti úton is el lehet távolítani a petefészkeket, esetleg sugárkezeléssel leállítani a hormon előállítási képességüket.
A nemi hormonok több lépésben termelődnek, amik során enzimek változtatják meg a szerkezetüket, és ez által válnak aktív vegyületekké. Az aromatáz gátlók ezen enzimekre hatva befolyásolják az aktív hormonok előállítását.
A harmadik lehetőség, hogy a hormon receptor és az azt aktivizáló hormon kapcsolódását un. antiösztogénekkel gátoljuk meg”

Milyen szövettani eredmény esetén van rá szükség?

„A hormon pozitív emlőrákok esetén a műtét utáni un. kiegészítő hormonkezelés a kiújulás kockázatát mintegy felére csökkenti. Sajnos ugyanis még a korai stádiumban kimutatott emlőrákok esetén is előfordul, hogy műtét ellenére a rosszindulatú folyamat kiújul, illetve áttét jelenik meg akár évekkel a kezelést követően. Hormonkezeléstől terápiás előnyt várhatunk, ha a műtét során eltávolított daganatszövetben a daganatos sejtek >1%-ban kimutatható hormon receptor pozitivitás. A betegség prognózisa, túlélési valószínűsége rosszabb azonban az alacsonyabb százalékoknál.”

Mennyi ideig kell folytatni a kezelést?

„A hormonkezelés hossza a betegség stádiumától és a szövettani eredménytől is függ, de minimum 5 évet szoktunk javasolni, nagy klinikai vizsgálatok eredményei alapján. A hosszabb hormonterápia során lehet változtatni a kezelési lehetőségek között, pl. antiösztrogén helyett aromatázgátló bevezetésével.  Az idővel a kiújulás esélye csökken, de sajnos nem válik nullává. A hosszabb kezelés a kicsiny kiújulás esélyét tudja még tovább csökkenteni. A hamarabb abbahagyott hormonkezelés pedig nagyobb kiújulási eséllyel jár.”

Hogyan hat a terhesség a hormon pozitív mellrákra?

„Terhesség során a nemi hormonok nagyobb mennyiségben termelődnek, ezáltal ha vannak a szervezetben hormon receptor pozitív daganatos sejtek, azok növekedését, osztódását igen jelentősen serkenti a terhesség, szinte berobban a betegség, nagyon gyors és agresszív lesz a folyamat.”