Füles Odú blog

13 pont az áttétes mellrákról… mert annak is van napja :)

FB
2016.10.12 17:11

Az október az egy ilyen szörnyen pink hónap. Tele mellrákkal kapcsolatos eseményekkel, amik szinte hétről hétre ugyanazok. Séták, meg beszélgetések olyan dolgokról, amikről az átlagember azt se tudja micsodák, de nagyon fontosnak hangzanak, meg olyan nagyon pinkek is, szóval biztos jó az úgy. Viszont egy csomó dologról soha senki nem beszél… jó értem én, hogy a sz.r dolgokról nem beszélünk, de amúgy annyira nem is feltétlenül az.

Ma már mindennek van napja, ennek megfelelően van napja az áttétes mellráknak is, mégpedig október 13-a. És mivel vagyunk úgy egy páran, hogy ezzel kell élnünk, szerintem szavazzuk meg, hogy mostantól megtartjuk ezt a napot is.

Szóval! Október 13-ra összegyűjtöttünk 13 tudnivalót az áttétes mellrákról:

#1 Senki nem hal meg mellrákban, ha az nem terjed túl a melleken és a környezetükön.

#2 Az áttétes mellrák nem jelent halált. Persze van, amikor igen, de ma már nagyon sokan hosszú, tartalmas életet élhetnek a diagnózis után is.

#3 Az esetek kevesebb, mint 10 %-ában van az első diagnóziskor a betegség már négyes stádiumban, amikor már áttéteket adott más szervekbe.

#4 A korai felismerés nem garancia semmire. Áttétek akár több évvel később is kialakulhatnak a szervezetben.

#5 Előrehaladott mellrák esetén nem beszélhetünk korai felismerésről. A korán, az korai stádiumot jelent. 

#6 Senki nem büntetésképpen kapja az áttéteket. Ha kialakulnak, az nem azt jelenti, hogy valaki rossz életmódod folytat vagy nem figyelt oda eléggé. Vannak agresszívabb típusok, amik észrevétlenül növekednek.

#7 Az áttétes mellrák nem gyógyítható, cserébe nagyon jól kezelhető. A kezelések célja ilyenkor a daganatok méretének csökkentése, és az életminőség javítása.

#8 Az áttétes mellrákot elsősorban kemoterápiával, hormonkezeléssel és sugárterápiával kezelik, csak ritkán végeznek nagyobb műtéteket.

#9 Az áttétek ugyanúgy a mellrák sejtjeiből állnak, amiből az eredeti daganat, bármelyik szervben alakulnak is ki.

#10 A ráksejtek a nyirokrendszeren és a vérrendszeren keresztül tudnak eljutni távolabbi szervekbe.

#11 Az önvizsgálat és a szűrés nem megelőzés. Egyik sem véd sem a mellráktól, sem az áttétektől. Viszont esély, hogy a lehető legkorábban segíthessenek.

#12 Áttétek leggyakrabban a csontokban, a májban, a tüdőben és az agyban alakulhatnak ki.

#13 Az áttéteknek nem számít hány éves vagy, hol laksz, vagy mivel foglalkozol. Sőt a bankszámlád sem érdekli. Ha akarnak, lesznek.

 

U.i.: Azért lett ilyen szép színes, mert az áttétes mellrák szalagja pink, világoszöld és világoskék csíkos. Csak mondom. Amúgy sokkal szebb mint a sima pink. Sztem…