Füles Odú blog

Vitaminbogyó vs. gyümölcslé :)

FB
2017.03.20 16:54
Vitaminbogyó vs. gyümölcslé :)

Nem tudom ki, hogy van vele, de én valahogy sose bíztam ezekben a mindenféle tablettákban meg kapszulákban. Olyan megfoghatatlan, hogy van ez a kis izé, amibe a napi bármilyen vitamin szükségletemet, plusz még az ásványi anyagokat is bele tudják préselni, amikor ha csak a C-vitaminra gondolunk, legalább két-három citromra lenne szükség, és akkor ugye a többiről még nem beszéltünk.

Éppen ezért mindig hadilábon álltam az immunerősítő készítményekkel is. Úgy három éve történt, hogy orvosilag erősen indokolttá vált ennek a problémának a mielőbbi megoldása, és akkor találtuk ki a gyümölcsleveket. Valahogy sokkal hihetőbb, hogy ha egy pohár narancslé 2-3 narancsból készül, akkor abban tényleg sok lehet a vitamin. Ugye, hogy ugye? Szóval hosszas kutatás, boltok feltérképezése, és orvossal részletes átbeszélés után belekezdtem a gyümölcskúrámba. Ez a következőképpen nézett ki: minden nap 1 pohár friss gyümölcslé reggel, vagy este, mert feledékeny vagyok. Nálam ez annyira bejött, hogy az elmúlt három évben én vagyok az egyetlen ember a családban, aki nem prüszköli át a fél telet.

Ami nekem bevált, és azóta is mindig van itthon…

Az áfonya általában nagyon édes szerintem. Legalábbis a levek töményen. Viszont nagyon egészségesek, tele vannak antioxidánsokkal, amik tudjuk, hogy kellenek az egészségmegőrzéshez. De a fekete áfonyában például van még nagyon sok A-, D-, és C-vitamin, meg még több vas. A vörösben a C-vitamin tartalom rendkívül magas, és mellette megtalálható benne E-vitamin, béta-karotin, valamint nátrium, kálium, kalcium, vas, magnézium és cink. Szóval amellett, hogy természetesen nagyon erős immunerősítő hatása van, egy csomó más dologra is jó. Segít megőrizni a bőr egészségét, lassítja a sejtek öregedését, nagyon jó hatással van az emésztőrendszerünkre, és véd a szív-és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedésektől.

A másik csodagyümölcs, amit én használtam, az a gránátalma. Bár elég fura íze van, iszonyú savanyú, magában nem is megy le, de egy kis áfonyával keverve isteni. Tehát azok a kis kocsonyagolyók a belsejében nagyon nagy mennyiségű flavonoidot, C-vitamint, káliumot, és kalciumot tartalmaznak. Gyakorlatilag szupergyümölcs, mert már önmagában olyan erős antioxidáns, hogy sok betegség megelőzésében és gyógyításában is hatékony segítség lehet. De ami nagyon fontos, szintén rendkívül jó immunerősítő is.

Én időnként tartok “narancslékúrát” is. Igazából főleg azért, mert a préselt levek annyira finomak, hogy még én is szeretem, pedig magát a narancsot mondjuk nem, de természetesen a hatás is nagyon fontos. Azt tudjuk, hogy nagyon sok benne a C-vitamin, majdnem annyi, mint az áfonyában, ezen kívül még egy csomó más vitamin és ásványi anyag is megvan benne, amire a szervezetünknek szüksége van. Elsősorban az immunerősítő hatása miatt szeretjük, arra tökéletesen megfelel, de nem árt tudni, hogy jót tesz az emésztésnek is. Állítólag segít a fogyásban, de ezt még tesztelnem kell.

Ezek persze csak az én kedvenceim, rengeteg más, hasonlóan jó gyümölcs és zöldség van még, amiket használhatsz így. Eleinte az áfonyát és a gránátalmát felváltva ittam, de utána valahogy utóbbi nagyon savanyúnak tűnt, inkább összekevertem őket. Mostanában már csak áfonyát iszom, néha este kiegészítem a naranccsal. Nyugodtan próbálkozhatsz te is keverékekkel, nagyon finom dolgok tudnak kisülni belőle, főleg ha több féle zöldséget és gyümölcsöt is szeretsz.

Van, amiből viszonylag könnyen lehet otthon is frissen préselt levet előállítani, de azért elég macerás. Én pedig kicsit lusta vagyok az ilyesmihez, inkább beszerzem készen.

Amire mindenképp figyelj, ha gyümölcslevet vásárolsz…

Rengeteg féle dobozos, üveges, ki tudja milyen gyümölcslé kapható, amire rá van írva, hogy 100%-os gyümölcstartalmú, pedig ez így egy kicsit átverős. A legtöbb gyümilé sűrítményből készül, amit vízzel hígítanak, szóval csak nagyon sok jóindulattal nevezhető 100%-osnak, ha értitek, mire gondolok. Ne menjünk ebbe nagyon bele, a lényeg, hogy azért nevezik így, mert a sűrítményhez körülbelül ugyanannyi vizet adnak, mint amennyit korábban elvettek belőle, és akkor meg is állapodhatunk, hogy ez nem az, amire nekünk szükségünk van.

Ha tényleg olyan gyümölcslét szeretnél venni, ami valóban az, ami rá van írva, akkor alaposan nézd át a címkét. A valódi 100%-os levekre ugyanis rá van írva, hogy préselt, vagy frissen préselt. Ez azt is jelenti, hogy nem adnak hozzá semmit, még vizet se, és általában olyan kíméletesen kezelik, hogy a benne lévő hatóanyagok és vitaminok mind megmaradnak. Éppen ezért ezeket a finomságokat csak pár napig lehet felbontva tárolni, jó, hűtőben egy-kettővel tovább, utána erjedésnek indulnak. Mondjuk, van, aki úgy szereti.

Ár ügyben az a helyzet, hogy tény, ami tény, nem olcsók. Nagyjából 2-3-szor kerül többe egy üveg szuperlé, mint egy doboz kamulé. Viszont ha az értékét nézzük, ezt a hátrányt már le is dolgozta. Ha kiszámolod, napi egy-két deci körülbelül annyira jön ki havonta, mint néhány jobb nevű vitaminkészítmény. Viszont teljesen természetes, finom, és sokkal több dologra jó.

A pirosakat jó áron bioboltokban vagy drogériákban lehet általában kapni, elég jó akciók szoktak lenni, és akkor be lehet gyűjteni pár üveggel, a narancsot pedig, a legfinomabbat, hipermarketekben szoktam beszerezni.