Füles Odú blog

Szalmakalap, kendő, naptej…

FB
2017.07.11 22:31
Szalmakalap, kendő, naptej…

Még mielőtt mindenki elhúz nyaralni, gondoltam nem árt, ha leporoljuk a napozás témát. Ez egy tényleg nagyon fontos dolog, amire oda kell figyelni. És nem személyre szóló szivatásnak felfogni. A kedvencem az „én nekem ne mondják meg, nem vehetik el tőlem, amiket élvezek, akkor minek élni”… Először is tisztázni kell, hogy nem azért nem javasolják kezelések alatt és után a napon fetrengést, mert ez egy ilyen egyetemes rosszindulat, hanem mert megvan az oka.

Egyszerűen tudomásul kell venni, hogy a kemoterápiának ez is egy mellékhatása. Olyan ez, mintha újra kisbaba lenne az ember. Nekik még nincs, a kemótól meg már nincs túl erős immunrendszere az embernek. Tehát a bőr is sokkal érzékenyebb. Sokkal könnyebben leég, a gyógyszerek miatt akár csúnya foltok is kialakulhatnak, és ha az még nem elég, hogy ez így elég csúnya, akkor ki tudja mi lesz később. Leegyszerűsítve ilyenkor az ember bőre 1-es típusúvá válik. Mivel sokkal inkább ki van téve a bőr a nap káros hatásainak, akár évek múlva is kialakulhatnak bőrproblémák. És hát elég ez az egy nyavalya, kinek kell még másik is. Ja és tök öreg is lesz tőle… asszem ez elég nyomós érv…

Szóval azt mondják, hogy a kezelések alatt, és utána úgy fél évig jobb kerülni a közvetlen napfényt. De ugye tudjuk, hogy azért ez nem feltétlenül könnyű, ha éppen úton van az ember mondjuk, szóval lássuk mit lehet tenni, hogy csökkentsük a foltos bocivá égés esélyét:
Először is, ha ki kell menni, akkor mindenképpen kend be magad (50-es a legjobb) naptejjel. Vagy magas faktorú testápolóval. Olyannal, ami az UVB és az UVA sugarak ellen is véd. Az arcodat is. Az különösen gáz, ha leég. Csak mondom, hogy a napsugarak nem állnak meg a strand bejáratánál, bent a városban is érnek ám.
Szerezz be egy nagyon vékony vászon inget, vagy ha azt nem csíped, akkor hatalmas vékony kendőket, amiket a válladra teríthetsz, ha nagyon tűz a nap. Ez mondjuk még csini is. Ja, és színes legyen, ne fehér. A fehér anyag átengedi az UV sugarakat, úgyhogy kár felvenni is.
Vászon- vagy szalmakalap. Egyrészt nem ég ki a szemed, másrészt az arcod sem. Sőt, ha elég nagy a karimája a nyakadat is védi, ami szerintem az ember legkönnyebben szénné égő része.

Szóval ennyi. A világ legegyszerűbb dolgai, amiket megtehetsz magadért. Néhány hónap ilyen apróságok betartásával még nem a világ. Van annál fontosabb ilyenkor, hogy az ember napozhat vagy sem. Ez nem fogja elrontani a nyaralást… az mondjuk inkább, ha a második naptól meg sem tudsz mozdulni… Na, aztán eltelik az a néhány hónap, és szépen lassan kezdheted magad visszaszoktatni a naphoz.
Én mondjuk még most sem bírom, igyekszem is kerülni. Ha valaki égető (haha) vágyat érez a napozásra, akkor nyugodtan, de én azért később is kenném magam. Fő a biztonság.

Jut eszembe… nem reklámozásból, de hátha valakinek jól jön az ötlet… múlt héten vásárolni voltunk, és kaptunk ajándékba a Ziaja-ban egy naptejet. Úgyhogy hétvégén lazultunk a Velencei-tónál, gondoltam kipróbáljuk. Egy naptej akkor jó, ha nem csak véd, hanem ápol is, mert a nap szárít. Szóval legyen UVA és UVB védős, legyenek benne vitaminok, például A, E, és B-vitamin, mert azok védenek mindenfélétől, amit nem akarunk. Ennek utána néztem, van benne, sőt még egy csomó más is, szóval ez pipa. Ne legyenek benne irritáló cuccok. Allergiás vagyok, engem nem irritál, pipa. Illat pipa, kenni könnyű, pipa. És van belőle egy csomó féle, szóval nekem bejön. Ez is egy olyan dolog, amiből nem feltétlenül a legdrágább a legjobb. Pipa.

Tudom, egy idő után uncsi a mit lehet meg mit nem. Én is úgy voltam vele, hogy hagyjanak élni, de jobb ezekkel is foglalkozni, mint később… hát értitek na…