Füles Odú blog

A koplalás nem megoldás: egyél helyesen, egészségesen

FB
2017.11.28 22:23
A koplalás nem megoldás: egyél helyesen, egészségesen

Az a jó az internetben, hogy bármi, amit valaki kitalál, gyakorlatilag három másodperc alatt tud elterjedni igen nagy tömegek között. Éppen ezért létezik ma már hatszázhuszonötezermillió féle “diéta”, amiből nagyjából 90% az ég világon semmire nem jó.

A legnagyobb baj az, hogy totalis összevisszaság van az egészséges táplálkozással kapcsolatban. Nagyon sokszor hallom, hogy valaki gondol egyet és onanntól kezdve valamit/valamiket nem eszik többet, mert az rossz. Mert valahol olvasta vagy hallotta, hogy az egészségtelen. És most nem azokra gondolok, akiknek orvosilag indokolt a dolog. De nem, az, hogy valaki egészséges és megvon magától bizonyos tápanyagokat, az nem egészséges. Semmiképpen sem.

Hatalmas szerencsém van, mert van nekem egy kishúgom, Móni, aki nem is olyan soká birtokba veszi a diplomáját is, és végre teljes értékű dietetikus lesz belőle. Mondjuk nekem most is az. Nemrég beszélgettünk evésről, ivásról, diétákról, fogyásról, meg ilyesmikről. Például ezekről a nagyon fontos dolgokról…

Arról, hogy az egészséges táplálkozás azt jelenti, hogy kiegyensúlyozottan táplálkozol. A lehető legrosszabb, ha túlzásokba esel, és egyszercsak elkezdesz valamilyen fontos élelmiszercsoportot nem enni. Ez egyrészt akár hiánybetegségekhez vezethet, hiszen így bizonyos tápanyagok nem jutnak be a szervezetedbe, másrészt így nem fogsz tudni hosszútávon fenntarthatóan lefogyni sem. A bőröd nem lesz szebb, nem leszel izmosabb, formásabb, es egészségesebb sem. Vegyük például a glutént. Nagyon trendi kiiktatni, még akkor is, ha az ember egyáltalán nem érzékeny rá, csak arra nem gondol senki, hogy így például bizonyos vitaminok és ásványi anyagok is kiiktatásra kerülhetnek akár, mint a vas, B-vitaminok vagy rostok. De ott van a szénhidrát szegény diéta, ami szintén nagyon divatos. A legtöbben szénhidrát alatt a kenyereket, tésztákat értik, ezeket nem fogyasztják, pedig ez éppenséggel pont nem igaz. Szenhidrát nagyon sokmindenben van, és a szervezetünknek nagy szüksége van rá, például zöldségekben, gyümölcsökben vagy tejtermékekben. Tehát ha nem eszel kenyeret mert fogyni akarsz, de helyette benyomsz egy tonna gyümölcsöt, mert az egészséges, akkor nagyjából ugyanolyan nagy mennyiségű szénhidráthoz juthatsz, mintha egy jó szendvicset ettél volna.
És akkor most visszakanyarodhatunk ahhoz, ami tényleg fontos, a kiegyensúlyozottság ,változatosság és a megfelelő minőség. Az egészséges étrendben minden olyan mennyiségben szerepel, amire szüksége van a szervezetnek ahhoz, hogy tetőtől talpig egészségesen tudjon működni.

Szóval ha egészségesebb és karcsúbb szeretnél lenni, akkor allíts össze (vagy keress fel egy dietetikust, aki segítséget nyújt ebben) egy ehhez megfelelő alapanyagokat tartalmazó étrendet. Adunk egy kis segítséget:

– Ehetsz kenyeret vagy péksüteményt, csak nem mindegy milyet. Válassz teljeskiőrlésű vagy korpás pékárukat, és legyen minél változatosabb.
– Egyél több, vagyis minden étkezés tartalmazzon, rostban gazdag zöldséget. Ilyenek a saláták, tökfélék, káposzták, hüvelyesek, és még sorolhatnánk.
– De jók a mérsékeltebb szénhidrát tartalmú gyümölcsök is, például az alma, körte, citrusok, eper, málna, barack, stb.
Tejtermékek közül is inkább csökkentett zsírtartalmút, azaz a soványat. Ha szereted a joghurtokat, akkor mindenképp figyelj, hogy ne tartalmazzon hozzáadott cukrot. Tulajdonképpen még jobb, ha gyümölcsjoghurtot házilag készítesz natúr joghurtból és gyümölcsből, édesítőszerrel.
Húsfélékből és húskészítményekből is inkább soványat, csirkét, pulykát, halakat, vadhúst.

Végül muszáj beszélnünk a jojo effektusról. Igen, ez tényleg egy létező szakkifejezés, arra, amikor a hirtelen fogyás után a kilók szépen vissza is kúsznak. Ez azért következik be, mert drasztikus fogyókúráknál az energiabevitel kevesebb, mint az anyagcseréd. Inkább ne akarjunk a hosszú évek alatt felkúszott kilóktól egy hét alatt maradéktalanul megszabadulni, adjunk időt a szervezetünknek. Mert ez rossz. Nagyon rossz, mert a végén hiába viszel be kevés energiát, már nem fog rá reagálni a szervezeted, és akkor szépen elkezdesz megint hízni. Ez a “már a víztől is hízom” helyzet, aminek az az oka, hogy elkezd a szervezet raktározni. Mivel éhezik, nem kapja meg amire szüksége van, úgy gondolja, hogy bármihez jut hozzá, azt neki el kell tennie későbbre, hiszen nem tudhatja mikor kap megint.
Ezért is nagyon fontos az egészséges táplálkozás és a kiegyensúlyozott diéta. Ugyanis abba nem csak az tartozik bele, hogy mit eszel, hanem az is, hogy hogyan. A minden szempontból megfelelő elosztás pedig az, ha naponta öt részre elosztva fogyasztod el a szükség kalóriamennyiséget. Így a szervezet nem érzi szükségét a fokozott raktározásnak, és nem alakul ki farkaséhség miatti túlevés.

És akkor az összegzés:
1. Válogass jól alapanyagokat!
2. Egyél naponta többször, kevesebbet!
3. Kerüldd a magas zsirtartalmú és hozzáadott cukrot tartalmazó dolgokat!
4. Egyél sok rostot, és fogyassz mellé sok vizet!
5. A főétkezések legyenek fehérjében gazdagok!
6. Egyél lassan!
7. Tartsd a számodra megfelelő kalóriabevitelt!
8. Alakíts ki egy számodra megfelelő egészséges életmódot!

Ha komolyan gondolod, és biztosra szeretnél menni, akkor a kamra kiűrítése helyett inkább keress egy jó dietetikust, aki segíteni tud a nyersanyagok összeválogatásában, az ételkészítési szokásokban, és a te egyéni szükségleteid meghatározásában.