Füles Odú blog

Osztódik, leválik, vándorol… – egy ráksejt élete :)

FB
2018.02.06 22:20
Osztódik, leválik, vándorol… – egy ráksejt élete :)

Tegnap akartam írni egy nagyon komolyat a rákvilágnapi gondolataimról, de közben ráfüggtem a Simon’s Cat játékra… időközben letöröltem, mert ijesztően nem tudtam aludni a pálya teljesítése nélkül… aztán a következő nélkül… húúú de beteg… szóval késő lett, aztán meg már nem éreztem a csít. Jóóó bevallom elfogyott az életem, és amíg vártam totál elaludtam. És akkor mi van?

Viszont megálmodtam egy szuper témát, amiről sokszor kérdeznek. Egyszer az egyik kardiológus is kérdezett, hogy miért vártam eddig, hogy orvoshoz menjek… olyan igazi szemrehányóan. Marha nagy szerencséje, hogy akkor annyi erőm nem volt, hogy felüljek és homlokonpöccintsem. De mivel ez azóta is állandóan téma, mindig a “mi lett volna ha” kérdések, arra gondoltam átbeszélhetnénk. Főleg, hogy akkor se lett volna semmi, de erről sokkal többet tud az én szuperorvosom, Dr. Pertrányi Ágota, állandó szuperszakértőnk.

Valamiért az emberek úgy gondolják, hogy a rák az egy olyan tök egyértelmű dolog, mint mondjuk egy lábtörés. Ott van, látod, kész. Ahha. Imádom, amikor azt kérdezik miért nem mentem előbb orvoshoz, akkor most nem itt tartanék. Hát ez nagyon egyszerű. Azért, mert nem volt miért orvoshoz mennem. Ennyi. Jó, hát jártam dokihoz az arthritisz miatt, meg évekkel előtte volt egy mellkas röntgenem mert majdnem megfulladtam a dióscucctól, de itt még fel sem merült semmiféle tengergyümölcse jellegű betegség. Egy ideig… néha ha sokat macerálnak vele, akkor most is… gondolkodtam, hogy vajon hol, mi lehetett az, ami jelezhette volna, hogy rohadt nagy gáz van. De az a nagy helyzet, hogy ha megfeszülök se tudom. Egyszerűen nem.

Ilyesmivel nem szoktunk foglalkozni, de a kedvetekért megkérdeztem, hogy mégis mi lett volna, ha 1-2 hónappal előbb valami miatt elmegyek orvoshoz, és kiderül. Idézném: SEMMI, egyszerűen nem ennyin múlt. Ez egyszerűen szerencsétlenség, nem tehetek róla, és nem a sz@r eü hibája, nem azért írtam. Aki még nem ismeri a sztorit: egyik nap észrevettem egy csomót (utólag kiderült, hogy csak azért mert be volt gyulladva amúgy), egy hét múlva orvos, szövettan, áttétes rák. Ebből is látszik, hogy ez egy nagyon összetett folyamat, akár évekig, hosszú hónapokig is tarthat mindenfél jelek nélkül.

“A rosszindulatú daganatos folyamat egy sejt átalakulásából jön létre, melyet valami miatt a szervezet nem tud hatástalanítani. Amíg egy sejtből észlelhető nagyságú elváltozás lesz, addig nagyon sok osztódáson kell átmennie, és ez hosszú ideig tart. Az agresszívabb daganatok gyorsabban, a kevésbé agresszív lassabban osztódik (a szövettani lelet része az osztódási arány is). Nagyon-nagyon sok sejt az, ami már észlehető daganattömeget ad, és ezalatt ebből a daganatmasszából leválhatnak sejtek, a levált sejtek vándorolhatnak, és eljuthatnak egy vér vagy nyirokérhez, aminek a falán átjutva a keringésbe kerülhetnek.”Nekem az alapja az egésznek egy nyomorult 18 mm-es kis izé volt például… mint kiderült egy 3 cm nagy áttéttel, meg több kicsovel. Csak, hogy értsétek. “Vannak olyan daganatok, amik nagyon gyorsan tudnak így pl. a véráramon keresztül eljutni más szervbe, és ahol neki otthonos a közeg, ott megtelepednek és osztódni kezdenek. Nem ritka, hogy az áttétet előbb észleljük, mint magát a kiindulási szervben lévő eltérést. Sőt olyan is lehet, hogy a kiindulási helyet sem tudjuk megtalálni, olyan kicsi a daganat tömeg, és emellett sokszoros áttét van.”

Szóval a rák az egy ilyen nagyon gyökér betegség. A kis rohadék kedvére szaporodik amíg csak úgy minden kérdés nélkül be nem eszi magát mindenhova. Azt tudjuk, hogy ugye minél előbb fedezik fel a betegséget, annál jobban gyógyítható. Meg, hogy van, amikor már nem kifejezetten. Meg azt is tudjuk, hogy a világon egy csomóan élünk akár évekig is egész jól az attétek diagnosztizálása után is. Mégis iszonyú ijesztő, amikor egy hasonló betegről halljuk, látjuk, hogy… milyen gyorsan el tud hatalmasodni a betegség. Pedig évekig semmi baj nem volt. A rák egy igazi gyökér betegség, de muszáj, hogy értsük a folyamatot…
“Az osztódások során egyre több genetikai változás, mutáció jöhet létre, ezáltal egyre nagyobb számú rosszabb típusú, agresszívebb sejt alakulhat ki, amelyek gyorsan tudnakg osztódni, tehát gyorsan tud nagyobb tomegű daganatos szövet kialakulni.”

… mert így végre megértheti mindenki, hogy nem azért kell elmenni szűrésre, mert valami vicces kedvű pasi ezt így kitalálta, hogy a rossz kapcsolata miatt szivassa a nőket, hanem azért, hogy amilyen hamar (értsd: tünetek és szóródás előtt) megtalálhassák, ha van ott valami. Meg azt, hogy ha valami nem oké, akkor nem azt kell mondani, hogy ha nem megyek orvoshoz, akkor majd nem lesz bajom, mert mondjuk aztán egyszercsak tényleg nem lesz, még annyi gondod se, hogy van-e reggel tej a kávéhoz. Ja meg azt, hogy a kontroll vizsgálat se azért van, hogy neked beosszák az időd, és direkt emlékeztessenek a rákra, nehogy jó legyen a kedved. Nekem pl a ct-ben is jó a kedvem. Értjük??? Tessék ezen elgondolkodni… Na hát azért a világnapi edukáció is meglett a végére.