Füles Odú blog

Kötés. Cseréljük? Vagy ne cseréljük?

FB
2019.06.13 21:57
Kötés. Cseréljük? Vagy ne cseréljük?

Ma egy nagyon fontos témát hoztam, főleg ebben a melegben, amikor az ember izzad mint a… nem tudom mi izzadhat ennyire… Szóval, hogy mi legyen, vagy ne legyen műtét után a kötéssel. Leszedjük? Ne szedjük? Átkössük? Ne kössük?

Én egy ilyen rendes beteg típus vagyok, mindig csilli-villi, tiszta, hófehér kötéssel jelenek meg. Simán átkötözöm a saját egyik kezem a másikkal (és szájjal, meg lábbal :):)). Mert egy kötésnek tisztának kell lennie. Pont. Ebből nem engedek… amivel viszonylag egyedül érzem magam időnként. Bevallom reménykedem, hogy amikor valaki akkor se köti át a sebét, amikor már koszosan lóg róla a cucc, az azért van, mert nem meri, fél, hogy rosszul csinálja, vagy nem tudja megcsinálni. Pedig ez egyáltalán nem nagy dolog, viszont nagyon fontos, hiszen a sebet tisztán kell tartani. Ahhoz, hogy ez ne legyen gond, megkértem egy igazi szakembert, Horváth Katalin Beatrixot, az I. Sebészeti Klinika nővérét, aki nagyon durva dolgokat lát úgyhogy tudja miről beszél, hogy mondja el mi a teendőnk otthon, műtét után.

Mik azok a dolgok, amik jó, ha vannak egy házipatikában, és felhasználhatók ha műtét után át kell kötni a sebet?
Tökéletesen megfelelnek a legegyszerűbb, gyógyszertárban kapható eszközök. Fertőtlenítő, ami nem egyenlő az injekciónál használatos spray-vel, steril gézlap, rögzítőtapasz. Ez az alap. Emellett nem árt tudni, hogy ma már nagyon sokféle, speciális kötszer kapható. Ezeket sebész felírhatja, és gyógyászati segédeszköz boltban vagy gyógyszertárban lehet kiváltani.

(A receptre kapható kötszerek listáját ITT találod.)

Van valami általános szabály a műtét utáni ellátásra?
Nincs. Az, hogy mire lesz szükség, az mindig az adott műtéttől, illetve az adott sebtől függ. Mielőtt hazaindulunk a kórházból, érdemes az operáló orvossal megbeszélni, hogy otthon mit tegyünk, vagy mit ne tegyünk a sebbel. Ha további kötözés szükséges, akkor a beteg visszamehet az operáló kórházba, ahol pontosan fogják tudni mi a teendő, illetve bemehet a területileg illetékes sebészeti szakrendelőbe is. Igyekszünk mindenre felkészíteni a beteget és a hozzátartózókat, aminek része, hogy szükség esetén megtanítjuk az otthoni kötözést is.

Mik azok a helyzetek, amikor jobb gyorsan kötést cserélni?
Nagyon fontos, hogy a műtéti terültet és a kötést ne érje víz, tehát ha mégis vizes lenne – tisztálkodás során előfordulhat – akkor mindenképpen le kell cserélni a kötést, hogy elkerüljük a fertóződést. Ugyanez érvényes, ha a kötés elszakad, vagy beszennyeződik.

Hogyan cseréljünk kötést otthon?
Egyrészt mindenképpen a higiéné és sterilitás szabályai szerint, másrészt az orvos utasításainak megfelelően. Mindig kézmosással kezdjük, és a kötözés befejezése után szintén mossunk kezet.
A műtéti sebek ellátása fedőkötéssel történik. Az otthoni sebkezelés során a legfontosabb, hogy a kezelőorvosunk által elmondottakat pontosan betartsuk, így elősegíthető a seb mielőbbi teljes gyógyulása. Általánosságban kötéscsere úgy zajlik, hogy óvatosan eltávolítjuk a fent lévő kötszert, fertőtlenítjük a területet, nagyon óvatosan, hogy a varratoknak ne essen bajuk, majd felhelyezzük az új, steril kötést.
Ha az orvos nem ad kötelezően betartandó utasításokat, akkor nyugodtan kicserélhetjük a kötést ha szükséges.

Milyen tünetek esetén kell azonnal felkeresni a sebészt a műtétet követően?
Természetesen nem kell a legegyszerűbb kötéscserével azonnal kórházba rohanni, de vannak olyan tünetek, amik azonnali ellátást igényelnek. Ilyen az, ha a seb környéke piros, duzzadt, fájdalmas, vagy váladék szovárog belőle, esetleg vérzik. Ha műtét után a beteg belázasodik, hidegrázása és rossz közérzete van, azonnal orvoshoz kell fordulni, mert ezek súlyos problemákat jelezhetnek.