Füles Odú blog

öregSZEM

FB
2019.09.01 21:08
öregSZEM

Sok ember életében eljön a nap…
… amikor rájön, hogy vérciki hunyorogva, az egyik szemedet becsukva nézni mindent. Mert amúgy eleinte nem olyan gáz. Hát vagy csak nem veszed észre, mások meg bár fura vagy nem szólnak, mert jobb a békesség. Szóval ez egy folyamat. Ilyen önismereti jellegű: mikor látod be, hogy szemüvegre van szükséged. Először csak észre veszed, hogy tv nézés közben csukva van az egyik szemed. Naívan helyzetet változtatsz, mert tutti biztos, csak bénán fekszel. Muhahahaha…

Tök mindegy, akkor is be van csukva, ha máshogy ülsz vagy fekszel. Gyanús. Lehet, hogy valami komolyabb eredete van a dolognak, mint a párna helyzete. Úgyhogy mivel észre veszed, hogy valójában mindenhez egy szemet használsz, szólsz az orvosodnak. Ő meg elküld a kedves szemész dokihoz, akinél a kemó alatt is voltál, aki mellesleg nem fog csodálkozni, hogy megint ott vagy.
A diagnózis: presbyopia. Vagyis: öregszeműség. Igen. Létező diagnózis. BNO kódja H5240, csak, hogy biztos legyen, hogy nem viccelek.

Öregszeműség (presbyopia): Az öregszeműség (latin neve presbyopia) az emberi szem alkalmazkodó képességének korral járó, természetes megváltozása. Alapja, hogy a szemlencse az életkor növekedésével lassan, fokozatosan elveszti rugalmasságát, így közeli fókuszáló képessége folyamatosan csökken. A tünetek, a korábban szemüveg nélkül, vagy az egyébként használt szemüvegükkel, közelre jól látó pácienseken 40-45 éves kor körül kezdődnek, egyénenként eltérő időben. Eleinte inkább a délutáni, esti órákban, majd később az egész nap során megfigyelhető a közeli tárgyak fókuszálási problémája illetve az apróbb betűk olvasási nehézsége, melyek a mindennapi munkavégzést is nehezítik

A szem egy ilyen nagyon fura szerkezet. Fogadjunk sose gondoltál rá, hogy a gyógyszerek, amiket egy mellrákos kaphat, bizony a szemünkre is hatással van. Viszont. A hormontermelés leállításával elindul az öregedés. Méghozzá gyorsabb öregedés, hiszen míg normális esetben a menopauzával szépen lassan elkezd csökkenni a hormonszint, esetünkben gyakorlatilag azonnal meg is szűnik. Ezt meg hát nem nagyon lehet figyelmen kívül hagyni. Elkezd látszani a bőrön, a hajon, az ember elkezd hízni, fájnak az ízületei, meg olyan helyekre kell mennie, ahova amúgy csak az öregek mennek, mint a csontritkulás mérés. És elkezd romlani a szeme.
De. A szem romlása nem merül ki a hunyorgásban, vagyis látásromlásban. Mivel a szem öregedéséről van szó, hormongátló kezelés mellett megnő minden időskori szembetegség előfordulásának az esélye, mint a zöld hályog, vagy a szürke hályog. Akkor is, ha az ember mondhatni fiatal, itt sajnos a kor már nem számít.
Ami még nagyon fontos, de én az orvoson kívül sehol nem tálálkoztam még a témával, hogy a kemoterápia okozhat fényérzékenységet, ami maradandó dolog. Ezt nagyon egyszerű felismerni, a fénytől fáj, ég, csíp, szúr. Mármint a szemed. Tenni ellene pedig nem nagyon lehet, maximum napszemcsit hordani… és így válik az ember napszemüveg gyűjtővé.

Szóval a lényeg. Mert folyton tépjük a szánkat, hogy milyen fontosak a szűrővizsgálatok, hogy erre is van. Ráadásul mindenknek, aki hormongátló kezelést kap (bár, amikor a szemüveg készült azt mondták ez kemoterápia után is érvényes), annak érdemes évente szemészeti szűrésre is elmennie, ahol még időben fel lehet ismerni a gondokat, és még azelőtt kaphatsz egy szuper szemüveget például, hogy elkezdenéd (igen kínosan) félszemű kalózosba nyomni.

Egyébként október a látás hónapja. Egy csomó helyen van ilyenkor ingyenes szemvizsgálat, érdemes kihasználni. Meg az ilyenkor szokásos akciókat, mert valamikor iszonyat drágák lettek a szemüvegek. De, ha kell ugye…