Füles Odú blog

Amit tudsz a fogyásról… és amit tudnod kellene

FB
2020.01.02 20:42
Amit tudsz a fogyásról… és amit tudnod kellene

És már itt is van a január a hónap témájával, a “mostazonnalakarokfogynilehetőlegrohadtsokat” praktikákkal. Gondoltuk mi is beszállunk Mónival (dietetikus… a húgom… és nagyon okos) a buliba egy ilyen legnagyobb diétás hülyeségek gyűjteménnyel, mert lelkesek vagyunk… és amúgyis mind a ketten kiütést kapunk ezektől. Persze tisztában vagyunk vele, hogy van egy totálisan reménytelen réteg, mi nem nekik mondjuk, mert nekik tényleg minek. Aki szerint, amit a szomszéd Piroska olvasott a neten, meg amit az a csini celeb megosztott az hitelesebb, mint egy egyetemen képzett dietetikus, az esküszöm meg is érdemli.

Szóval itt a kis összeállításunk. Igyekszem Mónit rávenni, hogy ne írjunk tudományos értekezést, hátha a rövid tömör bejut oda, ahova be kellenne. (Megj.: nem volt könnyű…)

Internet:Nem eszem köretet, mert attól lehet jól meghízni.

Dietetikus: Nem, nem attól. Hízáshoz az fog vezetni, ha a napi energiabevitel hosszútávon magasabb, mint a napi energiafelhasználás. De energiát (kcal) egyáltalán nem csak a köretek tartalmaznak.

Internet:Este 6 után nem szabad enni.

Dietetikus: Rossz hír! Az energiabevitelünket nem csak este veszi észre a testünk. A feleslegesen bevitt többlet energia a nap bármely szakában alattomosan elraktározódik az úszógumikba, felkészülve a szűkösebb időkre.

Internet:Este 6-kor úgyis leáll az anyagcsere nem kell enni, majd reggel jó éhes leszek legalább.

Dietetikus: Ha leállna az anyagcsere, akkor igen hamar meghalnánk, mert nem funkcionálnának a sejtjeink. Se légzés, se szív, se semmi. Éhesen ébredni meg pont arra jó, hogy túlevés legyen a vége… már korán reggel.

Internet:Szénhidrát csökkentett cuccokból bármennyit lehet enni.

Dietetikus: Olvastátok már ezeknek a címkéjén az energiatartalmukat? Érdemes! A legtöbb termék energiatartalma kb. ugyanannyi, vagy néha még több, mint a megszokott „normál” termékeké. Így ha az adagnagyság nem változik, max a pénztárcátok fog fogyni.

Internet:Ja nem vagyok allergiás, de a glutén/laktóz/bármi hízlal, úgyhogy azokat nem eszem.

Dietetikus: Attól, hogy valami laktóz vagy glutén (vagy bármi) mentes, még nem következik egyenesen, hogy alacsonyabb az energiatartalma, és csökkenteni lehet vele a napi kcal bevitelt. Csak akkor van szükség ilyen megszorításra, ha diagnosztizált (mármint orvosilag) betegség indokolja.

Internet:Az egyik ismerősöm léböjtkúrával lefogyott heti 3 kilót. Az nekem is menni fog.

Dietetikus: Hát még jó! Hiszen éheztette a szervezetét! Na de mi lesz, ha utána visszatértek a megszokott kerékvágásba? A plusz kilókat nem a szél fújta össze, hanem az eddigi életvitellel bevitt felesleges kalóriák.

Internet:Az étkezések mellett iszom pár fehérjeturmixot is, az fogyaszt.

Dietetikus: A fehérjék kcal tartalma grammonként ugyanannyi, mint a szénhidrátoknak. Ha a napi szükséges például 1500-2000 kcal helyett megeszem egy nap 3000 kcal-t és még beviszek plusz kcal-t a fehérjeturmix-al, akkor akárhogy számoljuk, a napi többlet energiabevitel csak tovább nő.

Internet:Kókuszzsírral főzök, mert az segíti a fogyást.

Dietetikus: Nem, nem segíti. A kókuszzsírnak, kókuszolajnak, sertészsírnak, növényi olajoknak… mind-mind ugyanannyi az energiatartalmuk 100 grammban.

Internet:Nem szoktam édességet nassolni! Csak este megeszem egy zacskó földimogyorót!

Dietetikus: Ahha. Akkor lássuk: 85g (kis zacskó) földimogyoró 544 kcal, 100g (5db) Pilóta keksz 500 kcal. Csak mondom.

Fontos! Lehet, hogy ezek a csoda dolgok hirtelen elindítják a fogyást, de nem mindegy, hogy hogyan, és miből fogysz. Lehet, hogy rövid távon tetszeni fog az eredmény, de van egy pár rossz hírünk. Ami gyorsan lemegy, marha gyorsan vissza is fog jönni. Ezekkel a módszerekkel szinte biztos, hogy nem a zsírt, hanem az izmot fogod lefogyni magadról, az meg hát általában nem cél.

Hogy is működik ez az energiaegyensúly? Vegyük azt, hogy mi napi 2 csomag ropit szeretünk megenni. Mi történik, ha helyette napi 3 csomaggal veszünk? Csak gyűlik-gyűlik majd a szekrényben, ott raktározzuk. Egyre kényelmetlenebb lesz, sok helyet foglal, nem lehet vele mit kezdeni. És mi lesz, ha úgy döntünk mostantól csak napi egy csomaggal veszünk egy ideig? Szépen elkezdjük a szekrényből fogyasztani a tartalék csomagokat, hiszen fogyni még mindig napi 2 fogy. És ha már nincs több a szekrényben? Elkezdünk annyit venni naponta, amennyi el is fogy! Tehát csak kettőt! Így mindig pont annyink lesz, amennyire egy nap szükség van.

Nem győzzük mondogatni, hogy ha fogyni akar valaki, akkor azt egészségesen tegye, mert amúgy nincs értelme. Itt például nemrég készítettünk egy nagyon szuper kisokost a fogyáshoz. Ha pedig komolyan érdekel a téma, és hosszútávon gondolkodsz, akkor keresd az Ebédszünet Podcast-ot, ahol a táplálkozás alapjaitól segítenek a lányok helyretenni a dolgokat, a FB oldalukon pedig van egy csomó hasznos kiegészítő anyag, amivel dolgozni tudsz.

Mielőtt belekezdenétek a fogyókúrába, Móni a következő Podcastokat mindenképpen ajánlja, hogy meghallgassátok, sok hasznos dolog van benne, ami segíthet, hogy jól csináljátok, de sztem érdemes rászánni a hétvégét, és mindent meghallgatni (mint egy online táplálkozástan óra)…

Ez például a megfelelő energiabevitelről:

https://anchor.fm/ebedszunet-podcast/episodes/Mindennapi-jtkunk–az-energialibikka-e5aol2?fbclid=IwAR0BI1Fb8fT-iAGMJOFxTxxBlukHkikReHXdnxvLPKzwdwTFpcvMvxTPl8g

Ez a fehérjéről:

https://anchor.fm/ebedszunet-podcast/episodes/Mirt-nem-flnk-a-fehrjktl-e5ef7p?fbclid=IwAR0URn-gpEQg71rJq-W8_H93k9lBb2gxAYzBjwOfiWOuamGSi51i_lgAjXE

Ez a zsírokról:

https://anchor.fm/ebedszunet-podcast/episodes/Mirt-nem-flnk-a-zsroktl-e5dusp?fbclid=IwAR1xLxJVACFvv1JcF1bGsvsIj3R-MDBfW9ew3UvaZQhkYOAp9vt456QtgkY

Ez pedig a szénhidrátokról:

https://anchor.fm/ebedszunet-podcast/episodes/Mirt-nem-flnk-a-sznhidrtoktl-e5o1oi?fbclid=IwAR3mNxpl3eI9vpvvyAQHLAA-tU7T7MCEh2Hyx88vxuSt3LtU3uwCnvgkNlc