...

Az áttétes mellrák kezeléséről

Áttétes betegség esetén a kezelések célja a betegség lefolyásának megállítása, lassítása. Ez azért különbözik a korábbi stádiumú betegségtől, mert ebben az esetben már a szervezetben több helyen is megtalálható a daganat, nagy valószínűséggel keringő sejtek jelen vannak a vérkeringésben. Ez azt jelenti, hogy nem egyetlen, körül határolható daganatot kell kezelni, hanem a teljes szervezetet. Ez bizonyos szempontból korlátozza a lehetőségeket, de ezzel együtt, egyre több nagyon hatékony, kevés mellékhatással járó kezelés áll rendelkezésre az áttétes mellrák kezelésében.

Ma már rengeteg kemoterápiás és célzott kezelés áll rendelkezésre, melyek az áttétek kezelésében is hatékonynak bizonyultak. Ezek a módszerek alkalmazhatók önmagukban, de különböző kombinációkban is. Ez lehetőséget ad arra, hogy a beteg a számára lehető legjobb, leghatékonyabb kezelést kaphassa. Ez természetesen nem jelenti, hogy az áttétes betegek kevesebb, vagy rosszabb kezelést kapnak. Számukra is elérhetők a legjobb kezelések, mindössze annyi a különbség, hogy ezek mások, ahogy a betegség is más.

Bizonyos módszerek csak korlátozottan alkalmazhatók. Ilyen például a sugárterápia, ami egy helyi kezelés, így áttétek esetén a palliatív ellátásban van szerepe a fájdalmak, tünetek enyhítésében. Ide tartoznak a komolyabb beavatkozások is. Ha már kialakultak áttétek, a műtéttől nem lehet reális hasznot várni, hiszen a szervezetből az összes ráksejtet eltávolítani lehetetlen. Ezért komolyabb műtéteket csak abban az esetben végeznek, ha azzal a tünetek csökkenthetők, illetve nagyobb terápiás hatás várható. Nagyobb műtét, főleg, ami a testkép megváltozásával jár, fölösleges szenvedést okozna.

 

 A kezelések hossza, kontrollok

Áttétes mellrák esetén beszélhetünk a daganatok növekedésének a megállításáról, lassításáról, vagy bizonyos esetekben, ha a kezelésekkel sikerült elérni, hogy ne legyen a szervezetben kimutatható daganat, akkor a keringő ráksejtek, sejtcsoportok kordában tartásáról. Ez általában hosszan tartó, bizonyos esetekben élethosszig tartó kezelést igényel, ami akár évtizedeket is adhat a betegeknek, amit minőségi életként élhetnek.

A kontrollvizsgálatokkal kapcsolatban nincs egy egységes protokoll. Az, hogy egy betegnek milyen vizsgálatokra van szüksége, vagy mennyi időnként, az többek között függ az áttétek helyétől és a beteg állapotától. Ilyen esetekben hosszútávú követésre kell számítani, aminek célja, hogy azonnal lehetőség legyen reagálni, ha a daganat újra növekedni kezd, vagy még tovább terjed.

Szerencsére ma már, az orvostudomány fejlődésének köszönhetően többféle gyógyszer áll az orvosok rendelkezésére, amiket többféle kombinációban tudnak alkalmazni.

A sűrű kontrollvizsgálatok korán jelzik, ha a kezelés nem hatékony, így lehetőség van gyógyszerváltásra.