...

A hajhullásról

Egyes mellrák ellen alkalmazott kemoterápiás szerek gyakori mellékhatása a haj elvesztése. Ennek oka, hogy a kemoterápiás szerek a gyorsan osztódó sejtekre hatnak, amilyenek a ráksejtek, és sajnos a hajhagymák is.

Jó tudni!

  • A haj hullása általában két héttel az első kezelés után kezdődik.
  • Furcsa, de gyakran jár a fejbőr fájdalmával. Ha már nagyon hullik, érdemes levágatni, mert sajnos egy idő után kellemetlenebb a mindenhol előforduló hajszálak tömege, mint az, hogy nem az ember fején van.
  • A fejbőr fájdalmát puha (szilikon) fejmasszírozóval enyhíthetjük.
  • Érdemes legalább egy parókát beszerezni, lehet olyan helyzet, amikor szükség van rá.
  • A haj kihullása után a fejbőr védtelen marad, kiszáradhat, kisebesedhet, ezért ajánlott a hajmosáshoz hasonlóan rendszeresen, ápoló samponnal fejet mosni.
  • A védtelen fejbőr rendkívül érzékeny lehet, ezért védeni kell a naptól. Érdemes vékony sapkát vagy kendőt hordani nyáron.
  • Parókát akkor a legjobb beszerezni, amikor még megvan az eredeti haj, hogy a lehető leginkább hasonló legyen, az kevésbé zavaró.
  • A fejbőr fájdalmát óvatos masszírozással lehet enyhíteni. Erre megfelelő a paróka boltokban kapható puha szilikon fejmasszírozó is.
  • A haj kihullása után a fejbőr védtelen marad, kiszáradhat, kisebesedhet, ezért ajánlott a hajmosáshoz hasonlóan rendszeresen, ápoló samponnal fejet mosni.
  • A védtelen fejbőr rendkívül érzékeny lehet, ezért védeni kell a külső hatásoktól, mint a napsütés, szél, hideg. Érdemes vékony sapkát vagy kendőt hordani nyáron is.
  • Bár a kezelések közben is nőhetnek kisebb, gyengébb hajszálak, ezek sajnos hamar újra kihullanak. Mielőtt valaki beleveti magát a hajnövesztésbe, nem árt tudni, hogy a gyógyszerek az utolsó kezelés után még hetekig, kb. négy hétig, hatnak, ezidő alatt még jelen vannak a mellékhatások is, így az új kis hajak hullása is általános. Tehát az utolsó kezelés után néhány héttel lehet elkezdeni az igazi hajnövesztést.


És, mikor kezd nőni?

A hajhullás után ez is hasonló kihívás lesz. Ez persze nem véletlen.
Az ember szeretne már az egészen túl lenni, szeretne végre igazi hajat a fején, ami, ha lehet, azonnal megnő, pont olyan hosszúra, ahogy elképzeli. Az előzőekből már kiderült, hogy ez sajnos nem így megy, de azért nem kell megijedni, elég gyorsan javul a helyzet.
Ez most egy remek lehetőség, hogy kipróbálj új frizurákat, olyanokat is, amiket amúgy nem próbálnál. Ha már a legelején elmész fodrászhoz, és rendszeresen alakítgatjátok, akkor nem kell attól félned, hogy sehogy, vagy rosszabb esetben furán fogkinézni. Mindenkinek ki lehet alakítani olyan frizurát, ami tetszeni
fog, csak nyitottnak kell lenni.

A hajnövesztés üteme valami ilyesmi lesz:

Az első másfél hónap a legnehezebb, amíg megnő másfél
centisre, amit már el lehet kezdeni alakítani... Ez az a méret, aminek egy fodrász már tud formát adni, de akár színekkel is fel lehet dobni.

Újabb másfél hónap múlva már nagyjából 3 cm...

Összesen kicsit több, mint négy hónap kell, hogy 5 centis
legyen, igazi haj...

Nagyjából fél évvel azután, hogy elkezd nőni, elérheti a 10
centit is...

 

Festés, vagy nem festés

Az a tapasztalat, hogy kemoterápia után nagyon sok esetben egészen szürke, fakó haj nő vissza, ami sajnos később sem változik. Ez sokaknak okoz gondot, főleg a fiatalabb korosztálynak. Ahogy sok minden mással, a hajfestékekkel kapcsolatban is van egy eleve rossz gondolkodás, így félnek is az alkalmazásuktól.
Jó hír, hogy ma már a hajfestéstől sem kell félned. Az új, minőségi készítmények között már rengeteg ammóniamentes, vagy biohajfesték van, amik nem károsak a hajra vagy a fejbőrre. Ezeket nyugodtan használhatod, már egészen rövid hajra is.