Füles Odú blog

Nevezzük-e az áttétes rákot csak úgy végstádiumnak... spoiler: ne

FB
2021.07.15 16:11
Nevezzük-e az áttétes rákot csak úgy végstádiumnak... spoiler: ne

Nem egy könnyed, nyári téma, de szerintem mindenképp fontos tisztázni mi, micsoda valójában a stádiumokkal meg a végekkel, mert nem annyira mindegy.

Nyilván köze van hozzá, hogy mindenkinek kellenek a kattintások, meg a megosztások, és mivel mással, ha nem szörnyen megható sztorikkal... de azért az durva, hogy  egy ideje egyre többször jönnek szembe olyan cikkek, hogy valaki végstádiumú rákos, de amúgy kezelést kap, tök jól van, csodásan meggyógyul, boldogan él, meg ilyesmi. Jó, én megértem, valamiből élni kell. Mondjuk azt már tényleg nehéz elhelyezni, amikor betegek nyilatkoznak úgy magukról, hogy őket végstádiumú rákkal diagnosztizálták, de mindenki nyugodjon le kezelik, és mindjárt ki is gyógyul belőle. Wtf? Hát nem kéne inkább rohadtul örülni, hogy amúgy nem (mármint nem végstádium, mielőtt még...)?

... és itt jegyezném meg, hogy szinte biztosan velem van a baj, hogy elég nekem az a sz@r amiben vagyok, nem akarom tovább dramatizálni, de úgy is kell nekem, sose lesz egymillió követőm a franc essen bele...

Általánosságban tudjuk, hogy a ráknak van négy stádiuma. Többnyire azt is tudjuk, hogy az első nem annyira gáz, a negyedik meg eléggé. A négyes stádium az, amikor megjelentek már áttétek össze-vissza, bárhol, távol az eredeti daganattól, más szervekben. Azt is tudjuk, (ha máshonnan nem, akkor innen fogjuk - katt) hogy ebben az esetben is rengeteg lehetőség van, hogy megállítsák, esetleg visszaszorítsák a betegséget. És szerencsére sokszor nagyon eredményesen. Nem akarok mutogatni, de én is élek még. Nagyon menő gyógyszerek vannak, amikkel nagyon sokáig lehet együtt élni. Ez az igazi BFF én mondom.

És akkor térjünk rá a nehezebb részére.

Az Integrált Jogvédelmi Szolgálat (korábban: OBDH) 2014-ben adott ki egy összefoglalót a hospice ellátásról, ebben nagyon pontosan leírják mit jelent a betegség végstádiuma, vagyis a terminális állapot. Mert azt is ugye tudjuk, hogy a végstádium az a terminális állapot. Ezt:

A terminális állapot a betegségnek az a szakasza, amikor gyógyító terápia már nem lehetséges. Terminális állapotú az a beteg, akinek a betegsége nem gyógyítható, egyensúlyban nem tartható, az életmeghosszabbító terápiás próbálkozások ellenére a betegség folyamatosan előrehalad, és rövid időn belül halálhoz vezet. ... Az Egészségügyi Törvény meghatározása a betegség végső időszakáról: „a beteg olyan súlyos betegségben szenved, amely az orvostudomány mindenkori állása szerint rövid időn belül – megfelelő egészségügyi ellátás mellett is – halálhoz vezet, és gyógyíthatatlan”. Itt fontos az a megjegyzés, hogy „megfelelő egészségügyi ellátás mellett is”, tehát nem a kezelések mellőzéséről van szó. A terminális állapot időtartama rákbetegek esetében általában 3–6 hónap, azonban nem ritkán – mintegy 15–20%-ban – egy évig is eltarthat.”

Szóval igen. Az áttétes rák egy előrehaladott dolog. Meg ugye a négyből a négy az már a vége is ha úgy vesszük. De nem vesszük úgy, mert nem. De, hogy értsük miért nem mindegy, itt van nekünk még jóóó régen, az akkori nevén Egészségügyi Minisztérium által kiadott szakmai irányelv, amit amúgy a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület készített. Abban így szerepel az előrehaladott állapot:

“Előrehaladott állapot: meg kell különböztetni az „terminális állapot” megjelölést az „előrehaladott állapot”-tól. Az előrehaladott állapot azt jelenti, hogy a betegség észlelésekor, felismerésekor, vagy hosszantartó kezelés folyamán bekövetkezett hirtelen állapotrosszabbodáskor a betegség gyógyulási esélyei kétségesek. Gyógyító célú kezelés azonban megkísérelhető, átmenetileg a betegség rosszabbodó folyamata megfordítható, vagy legalábbis az állapot stabilizálható. Az előrehaladott állapot a betegség természetétől, valamint az alkalmazott kezelésektől függően akár évekig is tarthat.”

Szerintem nem egy bonyolult dolog. Ha a kezelés hatásos, javul az állapot, akkor az nem lehet végstádium. Egyszerű logika. És talán akkor így már megvan, hogy miért nagyon gáz random (hatásvadászatból) használni a végstáium kifejezést.

Az emberek így is félnek a betegségtől, miért kell őket még jobban ijesztgetni? Minden ilyen félrekommunikálás azt erősíti bennük, hogy a rák egyenlő a halállal. Pedig nem. Ugye. Aztán meg megy a csodálkozás, hogy nem mennek szűrésre, meg orvoshoz, ha bajuk van, mert úgy vannak vele, hogy inkább ne is tudjanak róla.

Hát próbáljuk már meg inkább a jót átadni.

Jó, ha valaki nem találta meg a linkeket benne, akkor ide bebiggyesztem őket:

https://thepop.hu/spg/707874,265888/Miert-ugy-kezelik-a-rakot-ahogy-Amit-jo-ha-tudsz-a
http://www.ijsz.hu/UserFiles/hospice_ellatas_mo.pdf
https://hospice.hu/docu/EuMin-szakmai-iranyelv_terminalis-allapotu-daganatos-hospice-palliativ-ellatasarol.pdf